Una Setmana Santa per menjar-se-la
Per Setmana Santa trobem molts plats típics per tota la geografia catalana. Avui et portem unes quantes propostes de receptes tradicionals per gaudir d’aquests dies de vacances a la cuina!
Bacallà amb carxofes
Avui t’ensenyem a fer un plat amb un dels ingredients més típics de Setmana Santa: el bacallà. Una cassola que segur que farà les vostres delícies!
Ingredients
- 4 talls de llom de bacallà
- 3 carxofes
- 4 o 5 grans d’all
- 1 ceba
- 3 tomàquets
- 1 branca de julivert
- 1 grapat d’ametlles
- 1 ou dur (opcional)
- Sal i oli
Preparació
- En una paella amb una mica d’oli, fregeix les carxofes. Treu-les de la paella i posa-les a sobre de paper absorbent o aboca-les a un colador per a eliminar l’excés d’oli.
- En una altra paella posa una mica d’oli i daura els grans d’all perquè l’oli n’agafi el sabor. Retira els alls. En el mateix oli, fregeix el bacallà que prèviament hauràs enfarinat. Reserva.
- En una cassola fes un sofregit amb la ceba i el tomàquet. Mentrestant, prepara una picada amb les ametlles i el julivert (si vols, pots afegir a la picada un gra d’all, això ja depèn de si vols que quedi amb més gust d’all).
- Quan el sofregit estigui fet, afegeix la picada, dona un parell de voltes i aboca-hi una mica d’aigua. Quan arranqui el bull, deixa que bulli durant 5 minuts.
- Afegeix el bacallà i les carxofes i deixa coure durant 5 minuts més.
- Si vols, a l’últim moment afegeix un ou dur tallat a quarts.
Panadons d’espinacs
Des de Chupchupchup ens ensenyen a fer panadons, un plat molt típic de les comarques lleidatanes per Setmana Santa. No negaràs que fan molt bona pinta, oi?
Ingredients:
Per la massa:
- 250 g de farina de força
- 5 g de llevat fresc
- 5 g de sal
- 150 ml d’aigua
- 50 g d’oli d’oliva
Pel farcit:
- Espinacs frescos
- Panses de Corint
- Pinyons
- 1 all
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre
Preparació:
- En un recipient barreja la farina, el llevat dissolt en una mica d’aigua tèbia, l’aigua mineral i l’oli d’oliva. Afegeix la sal al final.
- Passa-la al marbre i pasta-la perquè quedi elàstica, durant uns 15 minuts. Treballa bé fins que no s’enganxi a les mans. Deixa que reposi tapada, durant uns 90 minuts.
- Una vegada ha fermentat, passa la massa al marbre untat amb una mica d’oli, i aixafa-la amb les mans per treure el gas del seu interior.
- Divideix-la en porcions, i estira-les formant un cercle de 20 cm de diàmetre i una espessor de 4-5 mm.
- Mentrestant prepara el farcit. Cou els espinacs al vapor, i escorre’ls bé.
- En una paella amb una mica d’oli, fregeix els pinyons.
- Barreja els espinacs, els pinyons, les panses i l’all picat. Salpebra.
- Farceix la massa amb la barreja d’espinacs, posa-hi un raig d’oli d’oliva per sobre, i tanca-ho segellant els extrems.
- Pinta els panadons amb oli d’oliva
- Enforna els panadons al forn preescalfat a 180º durant uns 15-20 minuts.
- Deixa refredar sobre una reixeta.
Mico de Pasqua
Antigament les mones consistien en un dolç semblant al tortell, però amb una massa més tirant al pa, farcides amb cabell d’àngel i diversos ous durs per a decorar segons l’edat del fillol. PErò sabies que quan es fa sense forat i amb només un ou, s’anomena mico?
Ingredients
Per la massa mare:
- 175 g de farina de força
- 90 g d’aigua
- 10 g de llevat fresc de flequer
Per a la mona:
- 250 g de farina de força
- 2 ous
- 65 g de sucre
- 30-40 ml d’aigua mineral
- ratlladura de llimona
- 25 g d’oli
- massa mare
- cabell d’àngel, massapà, xocolata pel farcit
- 2 ous durs per a decorar
- un ou batut per a pintar
- fideus de colors
Preparació
- Per la massa mare, dissol el llevat amb l’aiggua un xic tèbia i afegeix-hi la farina. Pasta fins aconseguir una massa homogènia.
- Forma una bola i col·loca-la en un bol enfarinat i deixa llevar durant dues hores en un lloc aïllat de corrents d’aire cobert amb un drap de cuina.
- Per altra banda, en un bol gran, barreja la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare. Amassa i de mica en mica, ves afegint la quantitat necessària d’aigua perquè quedi una massa lligada, que no s’enganxi a les mans.
- Quan la massa sigui homogènia, afegeix-hi l’oli i pasta uns 10 minuts fins que la massa l’absorbeixi tot.
- Aleshores, col·loca-la en un bol enfarinat i deixa llevar durant tres hores en un lloc aïllat de corrents d’aire cobert amb un drap de cuina.
- Passat el temps de fermentació, estira-la al damunt d’una superfície enfarinada, amb l’ajuda d’un corró. Forma un rectangle que sigui un xic més ample d’un extrem.
- Aleshores, Col·loca el cabell d’àngel a l’extrem més estret, i ves enrotllant cap a l’extrem més ample. Acaba d’estirar, uneix els extrems i dona-li forma de corona.
- Col·loca un o dos ous durs damunt la mona, i amb dues tires primes de massa, forma una creu al damunt de cada ou.
- Pinta amb ou batut i deixa reposar durant mitja hora.
- Passat el temps de repòs, torna-la a pintar amb l’ou batut i decora-la amb fideus de colors.
- Enforna-la a 180º, dins el forn prèviament escalfat, durant 20-30 minuts fins que sigui ben rossa.
- Deixa-la refredar sobre una reixeta.
Que tinguis una bona Setmana Santa i que gaudeixis cuinant noves receptes!
També et pot interessar: