Un Nadal vegetarià
Si aquestes festes tens convidats vegetarians a casa o si ho ets tu i vols quedar com un rei, no et perdis les propostes que et portem avui per passar un Nadal vegetarià. Ningú trobarà a faltar la carn ni el peix, assegurat!
Escudella de Nadal
Recepta extreta de elsfogonsdelabordeta
El dia de Nadal no pot faltar a taula una bona escudella i a aquesta que et portem avui no li falta de res: verdures, un bon brou, pilotes, botifarres, galets… i tot 100% vegetarià!
Ingredients:
- 250 g de galets
Pel brou - 1 nap
- 1 xirivia
- 3 pastanagues
- 2 patates
- 1 porro
- 1 branca d’api
- ¼ de col
- 1 tros d’alga kombu
- 4 l d’aigua
- Sal
- 200 g de cigrons cuits
Per la botifarra blanca - 50 g de gluten
- 90 g d’aigua
- 1 cull de pa ratllat
- 50 g de mongetes seques cuites
- Sal
- 1 cc de pebre blanc
Per la botifarra negra - 50 g de gluten
- 50 g d’arròs venere cuit
- 90 g d’aigua de la cocció de l’arròs
- 1 cull de pa ratllat
- Sal i pebre negre
- Un polsim de comí
Per les pilotes - 100 g de soja texturitzada fina
- 1 llesca de pa de pagès remullada en beguda vegetal
- 4-5 cullerades de farina d’arròs
- 4-5 cullerades de pa ratllat
- 50 g de pinyons
- 1 rajolí de soja
- 1 all picat petit
- Julivert picat petit
- 1 polsim de nou moscada
- Sal i pebre
Preparació:
- Pel caldo posa a bullir en una olla amb aigua i sal totes les verdures senceres, pelades i rentades amb l’alga kombu. L’única que posaràs tallada serà la patata a trossos grans.
- Deixa-ho bullir una hora tapat a foc lent i en els últims 10 minuts afegeix els cigrons, les botifarres i les pilotes.
- Per fer la botifarra blanca posa el gluten en un bol i salpebra. Afegeix el pa ratllat i remena bé.
- Incorpora-ho a les mongetes cuites prèviament ben aixafades amb una forquilla, integra-ho.
- Afegeix l’aigua i veuràs que ràpidament es crearà una massa elàstica, el millor és pastar-la amb les mans perquè quedi tot ben incorporat i així li pots donar forma de botifarra.
- Per fer la botifarra negra fes el mateix, però en comptes de mongetes hi posaràs arròs venere i la seva aigua de cocció, cosa que ens ajudarà a obtenir el color negre característic.
- Per formar-les estira un bon tros de paper film i posa la massa al mig. Forma un xurro en forma de botifarra que quedi ben pres i lliga’n els extrems per tal que no s’escapi la massa.
- Cou les botifarres amb el film al vapor durant 25 minuts, retira-les i deixa-les refredar. Un cop fredes ja els hi pots treure el film.
- Per les pilotes remulla la soja texturitzada amb aigua tèbia fins que estigui tova. L’escorres bé i la poses en un bol. Afegeix la molla del pa remullada en beguda vegetal, els pinyons, la soja, la sal, el pebre, la nous moscada i l’all i julivert picats. Incorpora farina de cigró i pa ratllat, i pasta bé la barreja. Ha de quedar una textura que permeti fer les pilotes. Fes 2 pilotes grans i pilotilles petites per servir amb la sopa.
- Per fer la sopa cola el brou i posa les verdures, els cigrons, les botifarres i les pilotes en safates de servir. Posa a bullir el brou en una olla i incorpora els galets. Deixa’ls coure segons indiqui el fabricant. Els últims 5 minuts afegeix les pilotilles.
- Serveix la sopa per una banda i les safates de “carn d’olla” per l’altra.
Wellington de verdures
El millor d’aquesta recepta és que pot fer-se amb antelació i donar-li un cop de forn just abans de servir, perquè calenta queda molt millor. Si algun dels ingredients no us agrada massa, podeu canviar-lo sense problema!
Ingredients:
- 200 g de patata tallada en daus
- Una branca de farigola fresca
- Una branca de romaní fresc
- 5 c/s d’oli d’oliva verge extra
- 2-3 llesques de pa torrat (en daus de 2 cm)
- 150 g de ceba morada en quarts
- 150 g de kale trossejat
- Sal
- Pebre negre molt
- 200 g d’espinacs frescos
- 50 g de pinyons
- 100 g de castanyes cuites pelades i trossejades
Per la «duchelle» de llimona: - 6 tires de pell de llimona
- 6 alls
- 15 g de mantega o margarina
- 250 g de xampinyons frescos en quarts
- 1 c/s de suc de llimona
Per la pasta de full: - 1 làmina de pasta full
- Ou batut
- 1 c/s de llet o beguda vegetal
Preparació:
- Embolica amb paper d’alumini els daus de patata amb una branca de farigola, una de romaní i rega-les amb oli. Enforna durant 35-40 minuts a 180º fins que les patates estiguin ben rostides. Retira-les i deixa-les refredar.
- En un bol gran, posa els daus de pa i rega’ls amb dues cullerades d’oli. Reserva.
- Talla la ceba ben petita i sofregeix-la 5 minuts amb una mica d’oli en una paella.
- Afegeix la kale tallada i els espinacs amb una mica de sal i pebre. Sofregeix el conjunt uns 8 minuts. Retira-ho i deixa refredar.
- Barreja les patates amb les verdures que hem cuit, els pinyons i les castanyes. Reserva.
- Per fer la «duchelle» de llimona, tritura la llimona i l’all. Afegeix la mantega i els xampinyons i tritura-ho tot junt. Posa-ho a coure uns 5 minuts en una paella. Escorre-ho en un colador de malla fins que deixi anar tot el líquid i reserva-ho en un bol amb el suc de llimona fins que estigui ben fred.
- Per a muntar la recepta, posa un paper de forn sobre una safata de forn i posa-hi la pasta de full.
- Estén pel damunt la «duchelle» deixant lliures 4 cm en totes les vores de la massa.
- Disposa el farciment sobre la «duchelle» en una tira gruixuda al llarg, situant-la en el centre de la meitat inferior del rectangle i deixant lliures almenys 3 cm fins a la vora de la capa de «duchelle».
- Amb l’ajuda del paper, enrotlla-ho tot sobre si mateix començant pel costat amb el farciment fins a formar un xurro (sense que el paper quedi enrotllat amb la massa). Pressiona-ho lleugerament per a compactar el farciment. Pinta amb la mescla d’ou batut i la llet la vora interior longitudinal i els extrems de la massa per dins.
- Tanca el rotllo segellant bé la unió longitudinal i els extrems. Fes-ho rodar perquè la unió quedi a baix i pinta amb ou i llet tota la superfície.
- Enforna uns 40-50 minuts a 180 °C o fins que estigui daurat. Serveix calent, tallat en llesques.
Pannacotta amb fruites del bosc
Rematem el menú nadalenc amb unes postres típicament italianes en la seva versió vegana. Les fruites del bosc hi donen un toc molt refrescant!
Ingredients:
- 400 ml de nata vegetal
- 200 ml de beguda vegetal
- 5 g d’agar-agar
- 50 g de sucre
- 1 beina de vainilla
- Ratlladura de mitja llimona
- Melmelada de gerds
- Fruites del bosc (groselles, gerds, nabius…)
Preparació:
- En un cassó posa a escalfar la nata amb la beguda vegetal ben barrejada, amb la ratlladura de mitja llimona i la raspadura de la vainilla amb la seva beina.
- Quan agafi una mica de temperatura agrega el sucre i barreja bé fins a dissoldre.
- Afegeix l’agar-agar i deixa bullir suaument un parell de minuts sense parar de remenar.
- Deixa que refredi uns 20 minuts i cola-la.
- Preparar els gotets per servir-la posant al fons una mica de melmelada de gerds i afegeix la crema encara tèbia a sobre.
- Refrigera tota la nit i quan estigui quallada, decora amb unes fruites del bosc per damunt.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes per un Nadal vegetarià!
I si t’animes a fer aquestes receptes, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
També et poden interessar aquests 3 plats nadalencs per a tots els gustos.