El nostre blog

Publicado el dia

Un Nadal vegetarià

Si aquestes festes tens convidats vegetarians a casa o si ho ets tu i vols quedar com un rei, no et perdis les propostes que et portem avui per passar un Nadal vegetarià. Ningú trobarà a faltar la carn ni el peix, assegurat!

Escudella de Nadal

​Recepta extreta de elsfogonsdelabordeta

El dia de Nadal no pot faltar a taula una bona escudella i a aquesta que et portem avui no li falta de res: verdures, un bon brou, pilotes, botifarres, galets… i tot 100% vegetarià!

Ingredients:

  • 250 g de galets
    Pel brou
  • 1 nap
  • 1 xirivia
  • 3 pastanagues
  • 2 patates
  • 1 porro
  • 1 branca d’api
  • ¼ de col
  • 1 tros d’alga kombu
  • 4 l d’aigua
  • Sal
  • 200 g de cigrons cuits
    Per la botifarra blanca
  • 50 g de gluten
  • 90 g d’aigua
  • 1 cull de pa ratllat
  • 50 g de mongetes seques cuites
  • Sal
  • 1 cc de pebre blanc
    Per la botifarra negra
  • 50 g de gluten
  • 50 g d’arròs venere cuit
  • 90 g d’aigua de la cocció de l’arròs
  • 1 cull de pa ratllat
  • Sal i pebre negre
  • Un polsim de comí
    Per les pilotes
  • 100 g de soja texturitzada fina
  • 1 llesca de pa de pagès remullada en beguda vegetal
  • 4-5 cullerades de farina d’arròs
  • 4-5 cullerades de pa ratllat
  • 50 g de pinyons
  • 1 rajolí de soja
  • 1 all picat petit
  • Julivert picat petit
  • 1 polsim de nou moscada
  • Sal i pebre

Preparació:

  1. Pel caldo posa a bullir en una olla amb aigua i sal totes les verdures senceres, pelades i rentades amb l’alga kombu. L’única que posaràs tallada serà la patata a trossos grans.
  2. Deixa-ho bullir una hora tapat a foc lent i en els últims 10 minuts afegeix els cigrons, les botifarres i les pilotes.
  3. Per fer la botifarra blanca posa el gluten en un bol i salpebra. Afegeix el pa ratllat i remena bé.
  4. Incorpora-ho a les mongetes cuites prèviament ben aixafades amb una forquilla, integra-ho.
  5. Afegeix l’aigua i veuràs que ràpidament es crearà una massa elàstica, el millor és pastar-la amb les mans perquè quedi tot ben incorporat i així li pots donar forma de botifarra.
  6. Per fer la botifarra negra fes el mateix, però en comptes de mongetes hi posaràs arròs venere i la seva aigua de cocció, cosa que ens ajudarà a obtenir el color negre característic.
  7. Per formar-les estira un bon tros de paper film i posa la massa al mig. Forma un xurro en forma de botifarra que quedi ben pres i lliga’n els extrems per tal que no s’escapi la massa.
  8. Cou les botifarres amb el film al vapor durant 25 minuts, retira-les i deixa-les refredar. Un cop fredes ja els hi pots treure el film.
  9. Per les pilotes remulla la soja texturitzada amb aigua tèbia fins que estigui tova. L’escorres bé i la poses en un bol. Afegeix la molla del pa remullada en beguda vegetal, els pinyons, la soja, la sal, el pebre, la nous moscada i l’all i julivert picats. Incorpora farina de cigró i pa ratllat, i pasta bé la barreja. Ha de quedar una textura que permeti fer les pilotes. Fes 2 pilotes grans i pilotilles petites per servir amb la sopa.
  10. Per fer la sopa cola el brou i posa les verdures, els cigrons, les botifarres i les pilotes en safates de servir. Posa a bullir el brou en una olla i incorpora els galets. Deixa’ls coure segons indiqui el fabricant. Els últims 5 minuts afegeix les pilotilles.
  11. Serveix la sopa per una banda i les safates de “carn d’olla” per l’altra.

​ Wellington de verdures

El millor d’aquesta recepta és que pot fer-se amb antelació i donar-li un cop de forn just abans de servir, perquè calenta queda molt millor. Si algun dels ingredients no us agrada massa, podeu canviar-lo sense problema!

Ingredients:

  • ​ 200 g de patata tallada en daus
  • ​ Una branca de farigola fresca
  • ​ Una branca de romaní fresc
  • ​ 5 c/s d’oli d’oliva verge extra
  • ​ 2-3 llesques de pa torrat (en daus de 2 cm)
  • ​ 150 g de ceba morada en quarts
  • ​ 150 g de kale trossejat
  • ​ Sal
  • ​ Pebre negre molt
  • ​ 200 g d’espinacs frescos
  • ​ 50 g de pinyons
  • ​ 100 g de castanyes cuites pelades i trossejades
    ​ Per la «duchelle» de llimona:
  • ​ 6 tires de pell de llimona
  • ​ 6 alls
  • ​ 15 g de mantega o margarina
  • ​ 250 g de xampinyons frescos en quarts
  • ​ 1 c/s de suc de llimona
    ​ Per la pasta de full:
  • ​ 1 làmina de pasta full
  • ​ Ou batut
  • ​ 1 c/s de llet o beguda vegetal

Preparació:

  1. ​Embolica amb paper d’alumini els daus de patata amb una branca de farigola, una de romaní i rega-les amb oli. Enforna durant 35-40 minuts a 180º fins que les patates estiguin ben rostides. Retira-les i deixa-les refredar.
  2.  En un bol gran, posa els daus de pa i rega’ls amb dues cullerades d’oli. Reserva.
  3. ​ Talla la ceba ben petita i sofregeix-la 5 minuts amb una mica d’oli en una paella.
  4.  Afegeix la kale tallada i els espinacs amb una mica de sal i pebre. Sofregeix el conjunt uns 8 minuts. Retira-ho i deixa refredar.
  5. Barreja les patates amb les verdures que hem cuit, els pinyons i les castanyes. Reserva.
  6. Per fer la «duchelle» de llimona, tritura la llimona i l’all. Afegeix la mantega i els xampinyons i tritura-ho tot junt. Posa-ho a coure uns 5 minuts en una paella. Escorre-ho en un colador de malla fins que deixi anar tot el líquid i reserva-ho en un bol amb el suc de llimona fins que estigui ben fred.
  7. Per a muntar la recepta, posa un paper de forn sobre una safata de forn i posa-hi la pasta de full.
  8. Estén pel damunt la «duchelle» deixant lliures 4 cm en totes les vores de la massa.
  9. Disposa el farciment sobre la «duchelle» en una tira gruixuda al llarg, situant-la en el centre de la meitat inferior del rectangle i deixant lliures almenys 3 cm fins a la vora de la capa de «duchelle».
  10. Amb l’ajuda del paper, enrotlla-ho tot sobre si mateix començant pel costat amb el farciment fins a formar un xurro (sense que el paper quedi enrotllat amb la massa). Pressiona-ho lleugerament per a compactar el farciment. Pinta amb la mescla d’ou batut i la llet la vora interior longitudinal i els extrems de la massa per dins.
  11. Tanca el rotllo segellant bé la unió longitudinal i els extrems. Fes-ho rodar perquè la unió quedi a baix i pinta amb ou i llet tota la superfície.
  12. Enforna uns 40-50 minuts a 180 °C o fins que estigui daurat. Serveix calent, tallat en llesques.

​Pannacotta amb fruites del bosc

Rematem el menú nadalenc amb unes postres típicament italianes en la seva versió vegana. Les fruites del bosc hi donen un toc molt refrescant!

Ingredients:

  • 400 ml de nata vegetal
  • 200 ml de beguda vegetal
  • 5 g d’agar-agar
  • 50 g de sucre
  • 1 beina de vainilla
  • Ratlladura de mitja llimona
  • Melmelada de gerds
  • Fruites del bosc (groselles, gerds, nabius…)

Preparació:

  1. En un cassó posa a escalfar la nata amb la beguda vegetal ben barrejada, amb la ratlladura de mitja llimona i la raspadura de la vainilla amb la seva beina.
  2. Quan agafi una mica de temperatura agrega el sucre i barreja bé fins a dissoldre.
  3. Afegeix l’agar-agar i deixa bullir suaument un parell de minuts sense parar de remenar.
  4. Deixa que refredi uns 20 minuts i cola-la.
  5. Preparar els gotets per servir-la posant al fons una mica de melmelada de gerds i afegeix la crema encara tèbia a sobre.
  6. Refrigera tota la nit i quan estigui quallada, decora amb unes fruites del bosc per damunt.

Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes per un Nadal vegetarià!

I si t’animes a fer aquestes receptes, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.

WEB DE COMPRA

També et poden interessar aquests 3 plats nadalencs per a tots els gustos.