Sopes reconfortants per entrar en calor
Avui la cosa va de sopes! Si, al contrari de la Mafalda, adores la sopa, segueix llegint perquè te’n portem tres de ben diferents, conegudes i internacionals. Viatjarem pel món amb una tradicional sopa d’all castellana, una sopa de ceba típica de França i acabarem al Japó amb la sopa miso.
Sopa d’all
La sopa d’all o sopa castellana és un plat perfecte per a la temporada hivernal, una sopa que pots preparar ràpidament a casa i que no requereix ni de molt temps d’elaboració ni de molts ingredients.
Ingredients:
- 4 llesques de pa dur
- 4 ous.
- 8 grans d’all.
- 1 cp de pebre vermell
- 1,5 litres de brou de pollastre o aigua
- 100 g de pernil serrà
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Preparació:
- Pela els alls i talla’ls en rodanxes.
- En una olla aboca una mica d’oli d’oliva (suficient per cobrir el fons), posa-la a foc mitjà-alt i fregeix els alls fins que comencin a daurar-se una mica.
- Afegeix les llesques de pa a l’olla perquè es fregeixin amb els alls. Necessitaran uns 3 minuts per cada costat, dona’ls la volta quan estiguin daurades.
- Talla el pernil serrà en tires i posa-les a l’olla quan el pa estigui gairebé llest.
- Baixa una mica el foc i afegeix el pimentó.
- Ràpidament, sense deixar que es cremi, tira el brou o aigua a l’olla i deixa que es cogui tot junt uns 15 minuts, procurant que no arribi a bullir massa. Estarà llesta quan el pa estigui tou de manera que es pugui partir fàcilment i la sopa estigui lleugerament espessa.
- Aparta la sopa del foc i prova-la per si has d’afegir-li sal.
- Trenca els ous i amb el foc apagat, aboca’ls un a un en la sopa calenta, ja que amb aquesta calor es cuinaran perfectament i la clara es quallarà.
Sopa de ceba
Aquesta sopa es va inventar a l’edat mitjana, quan era considerada un plat pobre que menjaven els qui no tenien una altra cosa per a alimentar-se. No va ser fins el segle XIX quan la sopa de ceba va despuntar a la gastronomia francesa i es va convertir en un dels seus emblemes.
Ingredients:
- 650 g de ceba tallada en juliana
- 1/4 cp de bicarbonat
- 2 cs de farina
- 100 ml de vi blanc
- 1,5 l de brou de pollastre o aigua
- 6 cs de formatge emmental ratllat o un altre
- Sal
- Pebre negre
Preparació:
- Posa al foc una cassola amb 2 cullerades d’oli d’oliva i sofregeix la ceba a foc baix durant 30-35 minuts o fins que caramel·litzi. Per accelerar el procés pots afegir un polsim de sal i bicarbonat, això farà que caramel·litzin en la meitat de temps.
- Quan estigui llesta, afegeix la farina i remou bé un parell de minuts.
- Incorpora el vi i deixa que redueixi a la meitat.
- Després posa-hi el brou i deixa coure 30 minuts a foc no gaire fort.
- Ajusta el punt de sal i pebre al gust si és necessari.
- Omple recipients individuals amb la sopa i col·loca una o dues llesques de pa damunt. Afegeix formatge ratllat per sobre i gratina al forn durant 5 minuts o fins que el formatge s’hagi fos. Llesta per a servir!
Sopa miso
Encara que pugui semblar el contrari per la quantitat d’ingredients poc coneguts a casa nostra que porta, la sopa miso és molt senzilla de preparar. És un bàsic de la dieta japonesa, i es consumeix en gairebé tots els àpats.
Ingredients:
- 800 ml de brou dashi (fet amb 1 l d’aigua, 20 g d’alga kombu seca i 20 g de katsuobushi)
- 10 g d’alga wakame seca
- 60 ml (unes 4 cullerades soperes) de pasta de miso blanc
- 150 g de tofu tou
- 1-2 cebes tendres
- Fideus soba (opcional)
Preparació:
- Per fer el brou dashi posa en remull durant unes 2-3 hores (mai més de 5 hores), les tires d’alga kombu en 1 litre d’aigua perquè s’hidratin.
- Passades les hores, posa l’aigua amb l’alga kombu en un cassó i posa-ho a bullir. Just abans que comenci a bullir, retira l’alga de l’aigua amb unes pinces, deixant que l’aigua bulli durant 1 minut més i després apaga el foc.
- Afegeix el katsuobushi perquè infusioni en l’aigua durant 15 minuts.
- Cola el brou.
- Talla el tofu en daus petits d’1 cm aproximadament.
- Posa el brou dashi a foc lent, reservant-ne una part en un bol on l’has de dissoldre amb la pasta de miso.
- Una vegada dissolt afegeix al brou.
- Incorpora l’alga wakame i cou a foc lent durant 1 o 2 minuts, fins que s’hidrati.
- Afegeix els daus de tofu i continua escalfant durant 1 minut més.
- Serveix immediatament, posant sobre la sopa unes fines rodanxes de la part de la tija de ceba tendra.
- Si vols afegir-li fideus soba segueix les instruccions del fabricant per a coure’ls i posa’n una petita quantitat en cada bol abocant la sopa de miso per damunt.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de sopes reconfortants!
També et poden interessar aquestes idees per fer un bon brou.