El nostre blog

Publicado el dia

Risotto de carxofes

Estem en temporada de carxofes i cal aprofitar-la! La carxofa és la flor, encara no madura, de la carxofera, una planta parenta del card comú. Té unes tiges gruixudes i unes fulles molt llargues, de color verd al seu anvers i cobertes d’una fibra blanquinosa al revers.

Les primeres referències que trobem d’aquest vegetal són uns gravats en les piràmides d’Egipte. També sabem que els grecs la coneixien i la utilitzaven com a medicina i que eren molt apreciades a la península Ibèrica en temps dels romans, però van ser els àrabs qui en van generalitzar el seu consum i cultiu. Al “Llibre de l’agricultura” de l’agrònom Ibn-aI-Awam del s. XII, es parla del card com a planta silvestre i de les carxofes com a planta derivada dels anteriors i conreada per la mà de l’home.

Avui dia, una de les carxofes més apreciades és la que es cultiva al Prat de Llobregat i és la reina dels cultius del Delta, amb més de 500 hectàrees conreades a la zona.

A Catalunya s’acostumen a menjar a la brasa o al forn, però també guisades, en truita, farcides, fregides, en arrossos, amb pasta… Avui et portem un arròs en forma de risotto, on la carxofa és absoluta protagonista!

No dubtis a preparar aquesta recepta i a explicar-nos com t’ha quedat!

Ingredients:

  • ​ 200 g d’arròs
  • ​ 2 carxofes
  • ​ 1 ceba petita
  • ​Brou de verdures o pollastre​
  • Un raig de vi blanc
  • ​Mantega
  • Parmesà​
  • Oli, sal i pebre

Preparació:

  1. ​Sofregeix la ceba tallada ben petita amb un raig d’oli d’oliva a foc suau i després afegeix les carxofes ben netes i tallades a petites làmines.
  2. ​Incorpora l’arròs i dona-hi unes quantes voltes. Afegeix un raig de vi blanc, i deixa que evapori.
  3. ​Comença a afegir el líquid a poc a poc sense deixar de remenar, i ves-ne posant de nou a mesura que l’arròs se’l va bevent. Repeteix l’operació durant uns 15-18 minuts, segons el tipus d’arròs que estiguis utilitzant.
  4. ​Quan estigui al punt podem retirar el risotto del foc. Afegeix un tros de mantega i parmesà ratllat, remenant-ho tot perquè quedi ben lligat.​

​ Esperem que gaudeixis d’aquesta recepta de risotto de carxofes!

​I si t’animes a fer aquesta recepta, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.


​​
​ També et pot interessar aquesta recepta de cors de carxofa amb salsa de carabassó.