Receptes per fer un bon aperitiu
Aquest diumenge és el Dia Mundial de l’Aperitiu! I a Plusfresc en som fans, per això et proposem un seguit de receptes que no poden faltar en un bon aperitiu, només cal que triïs la beguda! Ets més de cervesa, vermut o refresc?
Bomba
Les bombes són una tapa clàssica amb origen a la Barceloneta, una delícia de patata farcida de carn picada, arrebossada i amb allioli i salsa picant. Una autèntica bomba irresistible ben fàcil de fer, apunta:
Ingredients:
- 340 g de patates varietat ‘kennebec’
- 40 g de carn mixta (porc/vedella) picada
- Una mica de ceba tendra ratllada
- Un rajolí de vi blanc
- 1 ou batut
- 1/2 cullerada de farina de blat
- Pa ratllat
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre
- Sal
Per a la salsa allioli: - 50 ml de llet
- 100 ml d’oli de gira-sol
- 1 all
- Unes gotes de llimona
- Sal
Per a la salsa brava: - 15 ml d’oli d’oliva verge extra
- 90 ml de brou de pollastre (o de bullit)
- 3 g de pimentó dolç de la Vera
- 3 g de pimentó picant de la Vera
- 10 g de farina de blat
- Sal
Preparació:
- Fes l’allioli posant un all al got de la batedora i un polsim de sal. Incorpora la llet i l’oli. Bat a mitja potència sense moure la batedora. Quan no es vegi l’oli comença a pujar i baixar fins que estigui totalment emulsionat. Afegeix unes gotes de llimona, remena i reserva en la nevera.
- Per la salsa brava posa en una paella l’oli d’oliva verge extra. Quan estigui calent, retira del foc i incorpora els pimentons. Barreja bé i incorpora la farina. Remou fins que tots els ingredients estiguin integrats. Comença a incorporar brou de pollastre i ves remenant. L’ideal és anar incorporant-ho a poc a poc fins a obtenir la textura desitjada. Prova, rectifica de sal i reserva.
- Bull les patates amb pell fins que estiguin ben cuites.
- Salpebra la carn picada. En una paella posa oli d’oliva verge extra i sofregeix la ceba picada.
- Incorpora la carn i sofregeix-la, incorpora el vi blanc i deixa a foc mig baix fins que hagi reduït totalment. Reserva.
- Pela les patates una vegada fredes i xafa-les amb una forquilla. Incorpora-hi 1/4 de cullerada de farina i 4 cullerades d’ou batut. Barreja bé i incorpora la carn tot remenant.
- Dona forma a les bombes, no és més que una croqueta rodona gegant. Passa-les per ou batut i pa ratllat.
- Per a fregir-les posa un cassó amb abundant oli d’oliva verge extra. Simplement les hem de daurar.
- Escorre-les sobre paper de cuina.
- Serveix-les cobertes amb allioli i salsa brava.
Calamars a la romana
No ens negareu que costa trobar uns bons calamars a la romana, amb aquesta recepta de Montserrat Fontané, mare dels germans Roca, no fallaràs!
Ingredients:
- 1 kg de calamars més aviat grossos
- 300 g de farina
- 400 ml d’aigua freda
- 1 raig de sifó
- 1 raig de conyac
- sal
- 2 ous
- 1 culleradeta de bicarbonat
- oli d’oliva suau
Preparació:
- Neteja els calamars i treu-los la pell. Talla’ls en anelles no massa gruixudes
- En un bol, barreja la farina, l’aigua freda, el conyac, la sal, els ous i una mica de bicarbonat. Mescla-ho fins que quedi una pasta semi líquida. Just abans d’arrebossar-hi les anelles de calamar, afegeix un raig de sifó.
- Enfarina les anelles de calamar i passa-les per la pasta.
- Fregeix-les en una paella amb oli d’oliva abundant a 175 °C, perquè els calamars es fregeixin de manera homogènia.
- Quan els calamars estiguin daurats, treu-los de la paella i posa’ls sobre un paper absorbent per treure’n l’excés d’oli. Serveix-los de seguida perquè no es refredin.
Croquetes de pernil
Qui es pot resistir a unes bones croquetes? Són d’aquells plats que es poden fer amb qualsevol ingredient que tinguis per casa i sempre queden bones! Una de les reines dels aperitius, sens dubte.
Ingredients:
- 150 g de pernil salat
- 1 ceba
- 400 g de llet
- 3 ous
- 100 g de farina
- 50 g de maizena
- Sal i pebre
- Oli per fregir
- Pa ratllat
Preparació:
- Separa i reserva les clares dels ous, posa els rovells dins d’un bol junt amb la llet, les dues farines, el pernil molt ben picat, sal i pebre. Remena bé amb la batedora de barnilles i reserva.
- Posa una cassola a foc suau amb un raig d’oli i la ceba picada. Enrosseix-la durant uns 10 minuts i seguidament afegeix la barreja que ha preparat. Puja una mica la potència del foc i cou durant uns 5 minuts sense parar de remenar.
- Posa la barreja en una safata i deixa-la refredar a la nevera almenys un parell d’hores.
- Treu la massa de la nevera i donar a formar les croquetes, seguidament passa-les per les clares d’ou lleugerament batudes i per pa ratllat. En acabat fregeix-les submergides en oli ben calent.
Esperem que gaudeixis d’aquest aperitiu!
També et pot interessar aquest article sobre aperitius sorprenents per deixar els teus convidats amb la boca oberta.