Receptes fàcils per començar a fer pa a casa
Fer pa a casa és una cosa meravellosa, encara que al principi acostuma a imposar una mica. Espanta llegir una recepta i trobar-se amb termes com massa mare, llarga fermentació, etc., però aquest no és el cas de les receptes que et portem avui! Són propostes senzilletes per començar a perdre la por a fer el teu propi pa a casa.
Pa fàcil en cassola
Aquest pa és ideal per principiants, no s’ha d’amassar, es cou dins una cassola (ull! Que pugui anar al forn) i el resultat és simplement espectacular!
Ingredients:
- 500 g de farina de força
- 6 g de llevat fresc de forner
- 10 g de sal
- 325 ml d’aigua
Preparació:
- En un bol barreja la farina de força, el llevat esmicolat i la sal.
- Afegeix l’aigua i barreja una mica, just perquè tot s’uneixi, sense pastar.
- Posa la massa en un bol untat amb oli, cobreix amb film transparent i deixa-la reposar durant 12 hores a temperatura ambient.
- Passat aquest temps, enfarina abundantment la taula de treball. Posa la massa sobre la farina i estira-la una mica en forma de rectangle, amb les puntes dels dits sense pressionar massa.
- Doblega la massa longitudinalment, portant cada costat cap al centre de manera que quedi sobreposada una part sobre l’altra. Fes el mateix plec en l’altre sentit, transversalment.
- Sobre un drap de cotó o lli posa-hi farina. Col·loca damunt la massa que haurem girat, quedant ara el plec a la base.
- Cobreix amb més farina, i tapa-la amb el drap. Deixa-la fermentar dues hores o fins que la massa dupliqui el seu volum inicial.
- Quan la massa porti fermentant una hora, escalfa el forn a 180º amb calor a dalt a baix. Introduïm la cassola on enfornarem el pa perquè s’escalfi.
- Passat el temps de fermentació, treu la cassola del forn amb molta cura de no cremar-te.
- Suaument bolca la massa a l’olla, t’ha de quedar el plec cap amunt. Posa la tapa i enforna durant 30 minuts.
- Destapa la cassola i enforna durant 20 minuts més.
- El pa estarà daurat i si colpeges la base ha de sonar buit. Treu-lo de l’olla, posa’l sobre una reixeta i deixa’l refredar completament abans de consumir-lo.
Pa de motlle
El pa de motlle és fantàstic per fer deliciosos entrepans. Sorprèn els de casa amb un sopar a base de biquinis de pernil i formatge… amb el pa fet per tu!
Ingredients:
- 550 g de farina de blat comú
- 220 ml d’aigua
- 100 ml de llet
- 50 g de mantega
- 30 g de sucre
- 5 g de llevat sec o 12,5 g de llevat fresc de forner
- 10 g de sal
Preparació:
- Prepara la massa posant tota la farina en un bol gran. Fes un volcà i afegeix el llevat, el sucre, la sal, la mantega a temperatura ambient, la llet i l’aigua. Barreja fins a formar una massa.
- Passa la massa al marbre. Pasta amb les mans alternant períodes d’un o dos minuts de pastat amb períodes de repòs de 10 minuts fins que la massa quedi ben fina.
- Deixa reposar la massa. Posa una mica d’oli d’oliva en un bol i posa-hi la massa. Tapa amb paper film i deixa reposar durant una hora.
- Enfarina la superfície de treball, bolca la massa i treu-li l’aire aixafant-lo amb les mans. Enrotlla la massa sobre si mateixa per a donar-li forma cilíndrica. Posa les vores cap avall.
- Folra el motlle de 31 centímetres de llarg per 8 d’alt amb paper de forn. Col·loca el pa dins del motlle i posa-li una mica d’oli per damunt. Deixa reposar el pa tapat amb film de dues a quatre hores.
- Preescalfa el forn a 200 graus amb calor a dalt i a baix.
- Posa el pa a la part baixa del forn. Introdueix un recipient amb aigua a sota perquè faci vapor en enfornar.
- Enforna a 200 graus amb calor a dalt i a baix sense ventilador durant 20 minuts. Passats aquests 20 minuts, posa calor només a baix i deixa que es cuini durant 15 minuts més.
- En sortir del forn pinta el pa amb mantega fosa perquè quedi brillant.
- Treu el pa del motlle i deixa’l sobre una reixeta perquè es refredi.
Pa pla en paella
Aquest pa és una recepta tradicional de l’Índia, on rep el nom de naan. A l’Índia són molt habituals els pans plans i tradicionalment s’utilitzen com a cobert, és a dir, per a ajudar-se a menjar els aliments. A més a més, és ideal per a principiants i per a persones sense forn a casa, ja que es cou directament a la paella.
Ingredients:
- 500 g de farina panificable
- 300 g d’aigua
- 5 g de llevat de forner sec o 15 g de llevat fresc
- 2 cp de sal
- Oli d’oliva per a greixar la paella
Preparació:
- Prepara el preferment: posa en un bol 100 g de farina amb 100 g d’aigua i tot el llevat. Barreja-ho bé (no fa falta pastar), tap i deixa que fermenti.
- Quan hagi esponjat i s’apreciï que la massa té bombolles, barreja la resta dels ingredients i comença a pastar amb reposos entre pastats, és a dir, pasta uns dos minuts i deixa reposar 10-15 minuts. Repeteix aquesta seqüència tantes vegades com sigui necessari fins que la massa estigui fina i elàstica.
- Fes una bola, pinta un bol d’oli i posa-hi la bola amb la unió cap amunt. Tapa i deixa que dobli el volum.
- Quan hagi llevat la massa passa-la al marbre i aixafa-la amb les mans per treure-li el gas. Divideix-la en quatre porcions i fes una bola amb cadascuna d’elles.
- Estira les boles amb un corró en forma rodona o oval, fins a deixar-les del gruix d’una massa de pizza. Si es resisteixen a estirar-se, deixa-les reposar un parell de minuts i continua estirant.
- Escalfa a foc mitjà-alt una paella de fons gruixut, perquè acumula més calor i ho transmet millor (una planxa llisa també serveix).
- Quan estigui ben calenta posa el primer pa. Cou-lo fins que estigui daurat i dona-li la volta; la cocció per la segona cara és més breu, solament per a daurar-la, perquè el pa per dins ha d’estar cuit.
- Treu el pa cuit a un drap i tapa’l per a mantenir-lo calent.
- Fes servir el mateix procediment per fer els altres pans.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de pa!
També et poden interessar aquests deliciosos i tradicionals postres catalans.