Pinya natural
Quin millor postre que la fruita al natural! Saníssima, nutritiva i deliciosa, com aquesta pinya natural que et proposem avui.
Dificultat: fàcil
Temps de preparació: 5 min.
Temps de cocció: 0.
Plat compatible amb dieta vegetariana, sense gluten, sense ou, sense lactosa, baixa en colesterol, baixa en calories, baixa en sal.
Informació nutricional
Kcal totals del plat: 66
Hidrats: 61(93%)
Proteïnes: 2 (3%)
Greixos: 2 (3%)
Ingredients
1 pinya natural madura
Preparació
Talleu una rodanxa de pinya gruixuda de 200 g.
Traieu-ne la pell dura dels costats; amb un buidador de fruites, en podeu treure la part dura central.
Serviu-la natural, sense afegir-hi sucres.
Comentaris
La fruita és un aliment de consum diari, especialment per a les persones que han de controlar la dieta. És equilibrada en sucres, aporta fibra i té un punt d’acidesa que la caracteritza. També s’utilitza molt en la cuina com a guarnició de carn, peix, aus i amanides.
L’ananàs és una planta herbàcia i perenne. Encara que la majoria de les bromeliàcies són epífits, l’ananas comosus és una planta que creix sobre terra ferma.
Té una roseta basal de fulles rígides, sèssils, lanceolades, estretament imbricades, amb uns marges dotats d’espines curtes, de 30 a 100 cm de llarg. Poden ser espinoses o no segons les varietats. Gràcies a la forma lleugerament còncava que tenen poden conduir l’aigua de la pluja cap a la roseta. Són embeinants i es disposen de manera que afavoreixen l’acumulació d’aigua a les axil·les d’on la planta pot agafar-la mitjançant arrels adventícies sorgides de les bases foliars o bé a través de pèls absorbents especialitzats. Creixen longitudinalment fins als 120 cm d’altura. Tenen una reproducció vegetativa.
La tija és molt curta, gruixuda i en forma de botella a causa de l’acumulació d’aigua. De la tija surt un peduncle que sustenta una inflorescència terminal, espiciforme, composta per diverses dotzenes de flors trímeres de color rosa, blanc o blau, a vegades l’única que forma en tota la vida (monocàrpia).
Les flors són hermafrodites, sèssils i amb bràctees. Presenten tres sèpals fusionats a la base, tres pètals formant un tub, sis estams i tres ovaris. El període de floració s’estén durant un mes o més. La pol·linització es dona gràcies als colibrís.
Aquestes flors donen lloc a una infructescència, l’ananàs, que és en realitat un fruit múltiple. És gran i de forma ovoide. El cor del sincarp, més fibrós, es forma a partir de la tija axial. Les parets de l’ovari, la base de la bràctea i els sèpals es transformen en una polpa groga, poc fibrosa, dolça i àcida. La flor dona la coberta dura i espinosa, formada per la fusió de l’àpex de la bràctea i els tres sèpals. Cada ananàs pot arribar a pesar fins a 4 kg. En relació a les fulles també és d’interès destacar la seva longitud i riquesa en fibres, aspectes que faciliten l’aprofitament econòmic d’Ananas Comosus en la indústria tèxtil. El fruit és compost amb una disposició que segueix la sèrie numèrica de Fibonacci.