3 postres tradicionals catalans
Les arrels no s’han de perdre mai i menys si són tan bones com aquests postres tradicionals que us compartim a continuació. Avui us presentem tres receptes de dolços típics de la nostra terra. Perquè comptar amb una gastronomia tan bona i variada és tot un orgull!
Bunyols de vent
Ingredients:
- 125 g de farina
- 80 g de mantega
- ¼ l d’aigua
- Sucre
- 3 ous
- 1 mica de sal
- 1 cullerada d’anís
- Ratlladura de llimona
- Oli de gira-sol
Preparació:
- Escalfem dins d’una cassola l’aigua, la mantega feta a bocins, una cullerada de sucre, un polsim de sal, la ratlladura de llimona i l’anís.
- Un cop arrenqui el bull, hi afegim la farina i ho barregem fins que es formi una massa. Llavors ho podem retirar del foc i ho deixem reposar.
- Preparem una paella amb oli de gira-sol i, un cop calent, hi fregim els bunyols. Els col·loquem d’un en un amb l’ajuda de dues culleres petites.
- Un cop fregits, els posem sobre paper absorbent i els arrebossem amb sucre.
Carquinyolis casolans
Ingredients:
- 150 g d’ametlles crues amb pell
- 160 g de sucre
- 280 g de farina
- 1 cullerada de llevat en pols
- 1 cullerada d’anís
- 1 culleradeta de canyella (opcional)
- Ratlladura de llimona
- 5 cl d’aigua
- 1 ou
- Rovell d’ou per envernissar els carquinyolis
Elaboració:
- Fem un volcà amb la farina i posem a dins tots els ingredients (excepte el rovell d’ou que serà per envernissar). Ho anem amassant tot fins que quedi una mescla que no s’enganxi.
- Amb aquesta massa, farem barres allargades d’uns 4 cm i les col·loquem sobre la safata del forn.
- Batem el rovell amb una cullerada d’aigua i, amb l’ajuda d’un pinzell, pintem els carquinyolis.
- Ho posem al forn, preescalfat a 180ºC, durant 14 min.
- Quan veiem que estan daurats, els retirem, els tallem en trossos d’un cm en forma diagonal i els posem 10 min. més fins que estiguin cruixents.
Un consell: per tallar-los, fes-ho amb un ganivet que no sigui de serra i donant-hi un cop sec.
Crema catalana
Ingredients:
- 500 ml de llet sencera
- 1 mica de canyella
- Pela d’una llimona (sense la part blanca)
- 4 rovells d’ou
- 100 g de sucre
- 20 g de midó de blat de moro
Preparació:
- Posem en una cassola la llet, la canyella i la pela de llimona. Un cop arrenqui el bull, apaguem el foc i ho deixem reposar uns minuts. En un bol a part, barregem els rovells, el sucre i el midó fins que quedi una pasta sense grumolls.
- Tornem a escalfar la llet fins que bulli i hi afegim, mica en mica, la mescla que hem preparat. Cal abaixar el foc al mínim i no deixar de remenar-ho durant 30 segons.
- Un cop sigui espès, ho passem per un colador i ho deixem refredar en cassoletes, preferiblement de terrissa.
- Si la vols cremada, abans de servir hi posarem un grapat de sucre i ho cremem amb una pala de cremar.
Esperem que t’hagin agradat. Segur que coneixes molts altres postres tradicionals del nostre país. Ens expliques quin és el teu preferit?