3 plats nadalencs per tots els gustos
Avui tres cracs de la cuina ens donen idees per preparar plats nadalencs increïbles amb productes frescos i de proximitat. Si vols triomfar aquestes festes, segueix llegint!
Pollastre de pagès farcit amb prunes i pinyons
Mireia Casamada
La @mireiacasamada ens ensenya a preparar aquesta recepta tan tradicional. El primer d’aquests plats nadalencs sembla complicat, però ja veuràs que quasi es fa sol!
Ingredients per a 8-10 persones:
- 1 pollastre de pagès sencer (3 kg)
- 150 g de carn picada 50/50 vedella/porc
- 150 g de prunes
- 50 g de pinyons
- 2 cebes
- 1 branca de canyella (3 cm)
- 1 fulla de llorer
- 1 copa de conyac (o altre licor)
- 1 poma
- 2 gots d’aigua
- Sal i pebre al gust
Preparació:
- Perquè quedi millor, s’ha de fer el dia abans de menjar-vos el pollastre.
- Preescalfa el forn a 200ºC.
- Pela la poma, li treus el cor i la parteixes per la meitat. Pela i talla en quarts les dues cebes.
- En un plat, posa la carn picada i salpebra al gust. Afegeix-hi les panses (en reserves 3 per decorar) i els pinyons i barreja.
- Salpebra el pollastre per dins i per fora i farceix-lo amb la carn i els fruits secs.
- Posa el pollastre a una greixonera (cocotte o cassola de forn). Tapa el coll i la part de baix amb la poma perquè el farciment no surti.
- Afegeix-hi les cebes, la fulla de llorer, la canyella, l’aigua i el licor. Tapa-ho i posa-ho al forn durant 3 hores i mitja. Passat aquest temps, apaga el forn i deixa-ho dins.
- L’endemà, unes dues hores abans de servir-lo, posa les tres prunes sobre el pollastre i torna a encendre el forn a 180ºC. Acaba’l de coure (tapat) fins que sigui l’hora de servir.
- Emplata’l i acompanya’l amb el suc del rostit i una mica d’escarola amanida amb oli i sal.
Rap enllagostat
Maria Teresa Llauradó
La Maria Teresa de @mussarafood_mtllaurado ens explica com cuinar un deliciós rap enllagostat. El pots acompanyar d’una sopa de rap amb fideus i una coca de galeres. Boníssim!
Ingredients per a 4 persones:⠀
- 1 rap d’aproximadament 2 kg
- 4 cebes mitjanes
- 75 g de pebre vermell dolç fumat
- 75 g de pebre vermell dolç
- 1 c/p de pebre blanc
- 20 cl de brou de peix
- Oli d’oliva
- Sal
Preparació:⠀
- Demana a la peixateria de Plusfresc que et netegem el rap.
- Separa’l de l’espina, asseca’l bé amb paper de cuina i salpebra (amb pebre blanc). Arrebossa’l amb pebre vermell dolç i pebre vermell dolç fumat a parts iguals.
- Lliga’l amb fil de cuinar.
- Prepara una safata pel forn i posa-hi una bona base d’oli d’oliva verge extra, tres o quatre cebes tallades en juliana i el rap a sobre. Tapa amb paper per a forn.
- Col·loca-ho a la part del mig-inferior del forn i cou a uns 200ºC durant 30′ (dona-li la volta als 15′).
- Amb la ceba cuita, el suc i una mica de brou de peix pots fer una salsa deliciosa per acompanyar-lo, i ja ho tindràs tot a punt!
Canelons de panses i espinacs
Rosa Maria Lema
L’últim d’aquests plats nadalencs és una idea de @yotambienmecuido: un plat apte per a vegetarians, fet amb espinacs, un producte de temporada.
Ingredients per a 20 canelons:
- 1 ceba petita
- 1 gra d’all
- 600 g d’espinacs frescos
- 250 g de xampinyons
- 50 g de panses
- 50 g de nous o pinyons
- 1 paquet de pasta de canelons de 20
- Sal, pebre i oli d’oliva
- Formatge emmental o al gust per gratinar
Per a la beixamel:
- 50 g de mantega
- 110 g de farina
- 800 g de llet
- Sal, pebre i nou moscada
Preparació:
- Deixa les panses en remull en aigua tèbia.
- En una paella sofregeix la ceba i l’all a foc lent, posa-hi una miqueta de sal perquè suï, fins que quedi transparent. Afegeix-hi els xampinyons tallats ben petits.
- Retira de la paella aquest sofregit i reserva’l. A la mateixa paella posa-hi els espinacs ben nets i tallats petits i fes-los a foc potent. Cola els espinacs per retirar l’excés d’aigua. Afegeix-los al sofregit de ceba i xampinyons. Incorpora-hi les panses o pinyons (si optem pels pinyons, primer salteja’ls una miqueta fins que agafin un to daurat, amb molt de compte que es cremen de seguida).
- Cou els canelons seguint les instruccions del paquet.
- Fes la beixamel: en una olla escalfa la mantega i quan estigui fosa tira-hi la farina. Remou bé un parell de minuts, fins que se sofregeixi bé la farina. Incorpora-hi la resta d’ingredients i barreja amb batedor manual durant uns 6-7 minuts o fins a obtenir la textura que prefereixes. Reserva-ho.
- Agafa el farcit dels canelons i afegeix-hi 4-5 cullerades de beixamel. Barreja bé, fins que quedi tot ben integrat. Incorpora el farcit a la pasta de canelons que tenim ja cuita.
- Col·loca’ls en una safata que pugui anar al forn i afegeix-hi la beixamel que tenim reservada, i per últim escampa-hi el formatge ratllat per sobre. Escalfa el forn a dalt i baix i deixa’ls fins que estiguin daurats.
Esperem que passis aquestes festes amb seguretat i que gaudeixis molt d’aquests plats nadalencs tant a la cuina com a la taula!
També et pot interessar: https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/menu-nadalenc/