El nostre blog

Publicado el dia

3 plats nadalencs per tots els gustos

Avui tres cracs de la cuina ens donen idees per preparar plats nadalencs increïbles amb productes frescos i de proximitat. Si vols triomfar aquestes festes, segueix llegint!

Pollastre de pagès farcit amb prunes i pinyons

plats nadalencs

Mireia Casamada

La @mireiacasamada ens ensenya a preparar aquesta recepta tan tradicional. El primer d’aquests plats nadalencs sembla complicat, però ja veuràs que quasi es fa sol!

 Ingredients per a 8-10 persones:

  • 1 pollastre de pagès sencer (3 kg)
  • 150 g de carn picada 50/50 vedella/porc
  • 150 g de prunes
  • 50 g de pinyons
  • 2 cebes
  • 1 branca de canyella (3 cm)
  • 1 fulla de llorer
  • 1 copa de conyac (o altre licor)
  • 1 poma
  • 2 gots d’aigua
  • Sal i pebre al gust

Preparació:

  1. Perquè quedi millor, s’ha de fer el dia abans de menjar-vos el pollastre.
  2. Preescalfa el forn a 200ºC.
  3. Pela la poma, li treus el cor i la parteixes per la meitat. Pela i talla en quarts les dues cebes.
  4. En un plat, posa la carn picada i salpebra al gust. Afegeix-hi les panses (en reserves 3 per decorar) i els pinyons i barreja.
  5. Salpebra el pollastre per dins i per fora i farceix-lo amb la carn i els fruits secs.
  6. Posa el pollastre a una greixonera (cocotte o cassola de forn). Tapa el coll i la part de baix amb la poma perquè el farciment no surti.
  7. Afegeix-hi les cebes, la fulla de llorer, la canyella, l’aigua i el licor. Tapa-ho i posa-ho al forn durant 3 hores i mitja. Passat aquest temps, apaga el forn i deixa-ho dins.
  8. L’endemà, unes dues hores abans de servir-lo, posa les tres prunes sobre el pollastre i torna a encendre el forn a 180ºC. Acaba’l de coure (tapat) fins que sigui l’hora de servir.
  9. Emplata’l i acompanya’l amb el suc del rostit i una mica d’escarola amanida amb oli i sal.

Rap enllagostat

plats nadalencs

Maria Teresa Llauradó

La Maria Teresa de @mussarafood_mtllaurado ens explica com cuinar un deliciós rap enllagostat. El pots acompanyar d’una sopa de rap amb fideus i una coca de galeres. Boníssim!

Ingredients per a 4 persones:⠀

  • 1 rap d’aproximadament 2 kg
  • 4 cebes mitjanes
  • 75 g de pebre vermell dolç fumat
  • 75 g de pebre vermell dolç
  • 1 c/p de pebre blanc
  • 20 cl de brou de peix
  • Oli d’oliva
  • Sal

Preparació:⠀

  1. Demana a la peixateria de Plusfresc que et netegem el rap.
  2. Separa’l de l’espina, asseca’l bé amb paper de cuina i salpebra (amb pebre blanc). Arrebossa’l amb pebre vermell dolç i pebre vermell dolç fumat a parts iguals.
  3. Lliga’l amb fil de cuinar.
  4. Prepara una safata pel forn i posa-hi una bona base d’oli d’oliva verge extra, tres o quatre cebes tallades en juliana i el rap a sobre. Tapa amb paper per a forn.
  5. Col·loca-ho a la part del mig-inferior del forn i cou a uns 200ºC durant 30′ (dona-li la volta als 15′).
  6. Amb la ceba cuita, el suc i una mica de brou de peix pots fer una salsa deliciosa per acompanyar-lo, i ja ho tindràs tot a punt!

Canelons de panses i espinacs

plats nadalencs

Rosa Maria Lema

L’últim d’aquests plats nadalencs és una idea de @yotambienmecuido: un plat apte per a vegetarians, fet amb espinacs, un producte de temporada.

Ingredients per a 20 canelons:

  • 1 ceba petita
  • 1 gra d’all
  • 600 g d’espinacs frescos
  • 250 g de xampinyons
  • 50 g de panses
  • 50 g de nous o pinyons
  • 1 paquet de pasta de canelons de 20
  • Sal, pebre i oli d’oliva
  • Formatge emmental o al gust per gratinar

Per a la beixamel:

  • 50 g de mantega
  • 110 g de farina
  • 800 g de llet
  • Sal, pebre i nou moscada

Preparació:

  1. Deixa les panses en remull en aigua tèbia.
  2. En una paella sofregeix la ceba i l’all a foc lent, posa-hi una miqueta de sal perquè suï, fins que quedi transparent. Afegeix-hi els xampinyons tallats ben petits.
  3. Retira de la paella aquest sofregit i reserva’l. A la mateixa paella posa-hi els espinacs ben nets i tallats petits i fes-los a foc potent. Cola els espinacs per retirar l’excés d’aigua. Afegeix-los al sofregit de ceba i xampinyons. Incorpora-hi les panses o pinyons (si optem pels pinyons, primer salteja’ls una miqueta fins que agafin un to daurat, amb molt de compte que es cremen de seguida).
  4. Cou els canelons seguint les instruccions del paquet.
  5. Fes la beixamel: en una olla escalfa la mantega i quan estigui fosa tira-hi la farina. Remou bé un parell de minuts, fins que se sofregeixi bé la farina. Incorpora-hi la resta d’ingredients i barreja amb batedor manual durant uns 6-7 minuts o fins a obtenir la textura que prefereixes. Reserva-ho.
  6. Agafa el farcit dels canelons i afegeix-hi 4-5 cullerades de beixamel. Barreja bé, fins que quedi tot ben integrat. Incorpora el farcit a la pasta de canelons que tenim ja cuita.
  7. Col·loca’ls en una safata que pugui anar al forn i afegeix-hi la beixamel que tenim reservada, i per últim escampa-hi el formatge ratllat per sobre. Escalfa el forn a dalt i baix i deixa’ls fins que estiguin daurats.

Esperem que passis aquestes festes amb seguretat i que gaudeixis molt d’aquests plats nadalencs tant a la cuina com a la taula!

També et pot interessar: https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/menu-nadalenc/