3 coques de Sant Joan per la revetlla
Segurament un dels dolços populars que fan més il·lusió, són les coques de Sant Joan! Arriba el bon temps, les vacances i una de les nits més màgiques i esperades de l’any. Avui et portem 3 receptes de coques per tots els gustos: de brioix amb fruita confitada, de llardons i una d’albercocs sense gluten ni sucre. Amb quina et quedes?
Coca de fruita confitada
El clàssic dels clàssics que no pot faltar a taula per la revetlla! La de brioix amb fruita confitada. Confessa, ets dels que es menja la fruita o dels que la detesta?
Ingredients:
- 500 g de farina de força
- 10 g de sal
- 100 g de sucre
- 3 ous
- 100 g de mantega freda
- 190 ml d’aigua
- 35 g de llevat fresc
- Ratlladura de llimona
- 1 c/p de canyella en pols
- Ou batut (per pintar la coca)
- Un pessic de sal
- Fruita confitada
- Pinyons
- Sucre
Preparació:
- Posa la farina, la sal, el sucre, el llevat dissolt prèviament amb l’aigua, els ous, la canyella i les raspadures de llimona a un bol i pasta-ho alternant estones de pastat amb estones de nevera perquè no s’escalfi gaire la massa.
- Quan arribis a un punt en què la massa sigui manejable, incorpora-hi la mantega tallada a daus i continua pastant, posant la massa a la nevera les vegades necessàries per mantenir-la tan freda com sigui possible.
- Tingues paciència si veus que la massa s’enganxa molt, és un procés llarg, però s’anirà tornant més manejable.
- Quan estigui en un punt que ja no s’enganxa a les mans, posa-la en un bol untat amb oli, tapa-la amb un drap i deixa-la 1 hora i mitja a temperatura ambient.
- Divideix la massa en dues parts, fes-ne dues boles, posa-les en dos bols untats en oli ben tapats amb paper film a la nevera una mitja hora.
- Un cop la massa relaxada i fresca, estira cada bola amb el corró per formar les coques d’1 cm de gruix.
- Posa-les sobre paper de forn en una safata i pinta-les amb l’ou batut.
- Decora-les amb la fruita confitada i els pinyons.
- Tapa-les amb un drap i deixa-les fermentar fins que doblin el volum.
- Passat el temps, escampa-hi una mica de sucre per sobre.
- Forneja-les a 190° uns 17 minuts.
- Deixa-les refredar sobre una reixeta abans de consumir.
Coca de llardons
Una de les coques més fàcils de fer és la de llardons, i segurament, de les que no en queda cap bocí a taula! El seu sabor tan especial i la manera com cruix, la fan irresistible, oi?
Ingredients:
- 1 placa de pasta de full
- 150 g de llardons premsats
- 4/5 c/s de sucre
- 15 g de pinyons
Preparació:
- Tritura els llardons per deixar-los ben esmicolats.
- Sobre un paper de forn enfarinat, estira una mica la massa amb un corró.
- Escampa els llardons triturats per sobre la pasta de full.
- A sobre, distribueix els pinyons.
- Ensucra la coca al teu gust.
- Enforna la coca a 190º durant uns 15-20 minuts, o fins que vegis que queda daurada.
- Si durant la cocció s’infla massa, punxa-la amb un ganivet de punta.
- Deixa-la refredar sobre una reixeta.
Coca d’albercocs sense gluten ni sucre
Finalment, et portem una coca deliciosa i molt fàcil de fer. I el millor? Sense gluten ni sucre, perquè tothom pugui gaudir d’una nit tan especial.
Ingredients:
- 9 o 10 albercocs
- 250 g de farina d’ametlla (o farina de civada sense gluten)
- 300 g de compota de fruita
- 3 ous
- Ametlles laminades
Preparació:
- Barreja la compota de fruita amb la farina d’ametlla i els rovells de l’ou.
- Munta les clares a punt de neu i incorpora-les a la barreja anterior amb moviments suaus.
- Posa la massa en un motlle quadrat folrat amb paper de forn.
- Talla els albercocs per la meitat i treu els pinyols.
- Reparteix-los sobre la massa i posa-hi l’ametlla laminada al damunt.
- Enforna a 180º durant uns 25 minuts.
- Deixa refredar la coca abans de consumir.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de coques de Sant Joan i passis una gran revetlla! I si t’animes a fer aquestes receptes, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra
També et pot interessar aquest article per fer brillar la decoració d’aquesta nit tan màgica.