Pastís de carn especiat amb crema de moniato
A tan sols un mes de Nadal, tots comencem a pensar en receptes pels nostres convidats… Podem fer algun plat tant saborós i festiu com sa? Els ho hem demanat als experts en receptes saludables de “Ets el que menges” i ens han preparat un pastís de carn especiat amb vedella del nostre segell 100% Criat a Lleida que ens ha fet la boca aigua!
Es tracta d’un pastís de carn que porta aliments contundents que ajuden a entrar en calor. Generalment es cuina amb puré de patata, però ens encanta el toc dolç i nadalenc del moniato! A més a més, tots els seus altres ingredients converteixen aquest plat en l’aïllat ideal per a les festes i l’hivern, ja que, tal com ens explica la dietista Glenn Cots, “inclou all –amb propietats antibiòtiques tan bones per a aquesta temporada de l’any–, ceba –mou l’energia al cos i escalfa l’organisme–, api –desintoxica l’organisme– i clau –antibiòtic natural–”. T’animes?
Ingredients
Per a la carn
- 1 c.s. d’oli d’oliva
- 2 grans d’all, picats fins
- 1 ceba vermella a daus petits
- 1 pastanaga a daus petits
- 1 branca d’api a daus petits
- 1 c.p. de romaní
- 1 c.p. de farigola
- ½ c.p. de sal
- ½ c.p. de pebre
- 3 claus
- 500 g de carn de vedella picada
- 3 cullerades de passata o concentrat de tomàquet
- 300 ml de tomàquet pelat o triturat
- 100 ml de brou de pollastre o carn
- 100 g de pèsols congelats
- 1 c.s. de xarop d’atzavara
Per a la crema de moniato
- 700 g de moniato, pelat i tallat a daus petits
- ½ c.p. de sal
- ½ c.p. de nou moscada
- 1 c.s. oli d’oliva
- 1 rovell d’ou
Recepta
- Poseu un cassó gran (suficient perquè hi càpiga tot el moniato) amb aigua i porteu a ebullició. Preescalfeu el forn a 200 ºC amb el grill.
- Mentrestant, afegiu una cullerada d’oli a una paella amb l’all picat. Remeneu durant 1 minut fins que l’all adquireixi un lleuger to daurat. Afegiu-hi la ceba, la pastanaga i l’api tallat. Deixeu cuinar durant 6 minuts o fins que les verdures s’hagin estovat una mica.
- Quan l’aigua bulli, afegiu-hi els trossos de moniato i cuineu durant uns 15 minuts o fins que s’hagin estovat.
- Afegiu les espècies (romaní, farigola, clau, sal, pebre) a la barreja verdures i remeneu per integrar-ho tot.
- Afegiu-hi la carn picada i cuineu durant aproximadament 8 minuts o fins que la carn adquireixi to marró.
- Afegiu-hi 3 cullerades de passata i unifiqueu la barreja. Afegiu-hi el tomàquet pelat, el brou de pollastre i la cullerada de xarop d’atzavara i cuineu a foc mitjà-baix durant aproximadament 25 minuts o fins que gairebé tot el líquid s’hagi evaporat.
- Quan el moniato s’hagi estovat, llenceu l’aigua i passeu els trossos a un processador d’aliments (si no en teniu, feu servir una batedora). Afegiu-hi sal, nou moscada i oli d’oliva i tritureu fins a obtenir una crema.
- Quan faltin uns 5 minuts per acabar, afegiu-hi els pèsols i remeneu. Cuineu els últims minuts. Aboqueu a la font per servir el pastís.
- Sobre la carn, poseu la crema de moniato i escampeu perquè ocupi tota la superfície.
- Separeu la clara del rovell d’un ou i escampeu l’últim sobre la superfície. Opcional: Amb les dents d’una forquilla, podeu fer diferents formes.
- Finalment, poseu la safata al forn durant uns 15 minuts fins que la part de dalt quedi torradeta i cruixent.
Bon profit!