Panellets
Els panellets són uns dolços petits, fets amb una massa de sucre, rovell d’ou i ametlla (de vegades, en receptes casolanes, també porten patata o moniato) que es mengen per la Castanyada, la vigília de Tots Sants. Es complementen amb més ingredients, com ara pinyons, ametlla, coco, xocolata, cirera confitada… però també se’n fan versions tant originals com de maduixa o mojito. Hi ha tantes maneres de fer panellets com cases que en fan!
La festa de Tots Sants es creu que és herència d’una celebració celta. L’1 de novembre feien les festes del Samhain en honor dels morts, perquè és quan comença el període més fosc de l’any, un moment que consideraven màgic perquè creien que s’establien connexions entre els dos mons, el dels vius i el dels morts.
A casa nostra la tradició mana menjar panellets, castanyes i moniatos, ben regats amb un gotet de moscatell. Avui et portem una recepta que mai falla, surten uns panellets molt tendres i gens emapalgosos.
No dubtis a preparar-los i a explicar-nos com t’han quedat!
Ingredients:
- 800 g d’ametlla molta
- 400 g de sucre
- 5 ous
- 1 llimona mitjana
- Pinyons, ametlla picada, codonyat, cireres confitades, sucre llustre, fruits secs, cacau en pols, coco ratllat, cafè soluble…
Preparació:
- En un bol posa l’ametlla molta i el sucre i barreja-ho bé.
- En un altre recipient trenca els ous i separa clares. Afegeix directament els rovells a la barreja anterior.
- Continua barrejant la massa dels panellets, fins que es barregin bé els rovells.
- Incorpora la ratlladura d’una llimona.
- Munta a punt de neu les clares, i afegeix-les a la massa dels panellets sense parar de remenar.
- Tapa el recipient amb un drap i deixa reposar la massa a la nevera unes quantes hores. L’ideal és fer-ho d’un dia per l’altre.
- Per fer els panellets, agafem amb una cullereta una petita quantitat de la massa i pasta-la amb les mans fins a fer una bola. Ara és quan has de decidir de què faràs el panellet i donar-los la forma i el gust que prefereixis.
- Posa’ls sobre una safata, amb paper de forn i cou-los al forn a uns 220/230 °C durant uns 10 minuts. De tota manera cada forn és un món, i es tracta de traure’ls quan comencin a enrossir-se per sobre. Al panellet ha de fer-se-li una mica de crosta per fora, i quedar mig cru per dins, perquè no resulti sec en menjar-lo.
Esperem que gaudeixis d’aquesta recepta de panellets!
I si t’animes a fer aquesta recepta, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
També et pot interessar aquest recepta de pastissets de poma Royal Gala.