Menú pels amants de les castanyes
T’has comprat una bossa de castanyes i ja comences a estar tip de torrar-ne nit i dia? T’ensenyem com incorporar-les als teus plats perquè puguis continuar gaudint d’aquest tresor de la tardor.
Crema de castanyes
Com a entrant, aquest clàssic molt senzill de preparar.
Ingredients:
- 1 kg de castanyes pelades
- 1 l de brou de pollastre
- 1/4 l de nata líquida
- Sal
- Anís
Preparació:
- Reserva algunes castanyes per fer la guarnició i posa la resta a una olla amb el brou i uns grans d’anís. Deixa que es cogui lentament durant un parell d’hores.
- Afegeix-hi la nata líquida i fes que bulli perquè s’integrin els gustos.
- Deixa-ho reposar i quan ja no cremi passa-ho per la batedora elèctrica a màxima velocitat. Cola-ho perquè no quedi cap tros de castanya sense triturar.
- Si ha quedat molt densa, pots afegir-hi més brou.
- Corregeix de sal.
Vedella farcida de castanyes i bolets amb salsa de vi
Una recepta perfecta per a aquesta època de l’any. No podràs parar de sucar-hi pa!
Ingredients:
- 1,5 kg d’aleta de vedella
- 18 castanyes
- 250 g de bolets
- 8 escalunyes
- 2 vasos de vi negre
- Brandi
- Aigua
- Oli d’oliva
- Sal
- 1 fulla de llorer
També és necessària una malla per a carn.
Preparació:
- Preescalfa el forn a 200ºC. Fes un tall a cada castanya i posa-les a la safata del forn perquè es facin durant 20-25 minuts. Quan ja no cremin, pela-les.
- Pica 3 escalunyes ben petites, els bolets i la meitat de les castanyes.
- En una paella amb oli, deixa que es vagin daurant primer les escalunyes, després els bolets i finalment les castanyes. Afegeix sal al gust.
- Per a poder farcir sense problemes la carn, demana a la secció de carnisseria que te l’obrin. Col·loca la barreja de castanyes, escalunyes i bolets a un cantó i comença a enrotllar la carn sobre ella mateixa intentant que no caigui el farciment. Assegura-ho amb la malla per a carn.
- Posa oli a l’olla que faràs servir per guisar la carn i marca-la per tots costats. Treu i reserva.
- Pica en quarts les escalunyes i castanyes que queden i deixa que es daurin a l’olla amb oli durant uns minuts. Després incorpora-hi la carn, el vi, mig vas d’aigua, el llorer i que es faci durant hora i mitja.
- Tira-hi brandi i flameja.
- Tritura la salsa.
- Fes talls fins de carn i acompanya’ls amb la salsa.
Castanyes caramel·litzades
Una recepta que robarà el cor als més llaminers.
Ingredients:
- 150 g de castanyes pelades
- 150 g de mel
- 100 g de sucre
- 150 ml d’aigua
- ½ branca de canyella
- oli
Preparació:
- Fes un tall a les castanyes i deixa-les en remull.
- Cou-les 10 minuts al microones (a potència màxima) dins d’un bol ben cobertes d’aigua. Quan es refredin, pela-les.
- Bull 2 minuts a foc suau l’aigua, la mel, la canyella, el sucre i les castanyes.
- Deixa que es refredi i torna a fer que bulli 2 minuts més.
- Fes-ho un altre cop.
- Deixa que es refredi.
- Asseca bé les castanyes i fregeix-les amb oli fins que quedin daurades.
Ara sí que se t’acabaran ràpid!
També et pot interessar: https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/inspirat-amb-la-cuina-de-tardor/