Menú Nadalenc
L’escudella que no falti, que és Nadal, però pel que fa a la resta… i si innovem una mica el menú nadalenc? Per començar, una amanida de salmó i alvocat ben elegant, i després del plat estrella, rodó de vedella i postres pels que ja estan farts de tants turrons.
AMANIDA DE SALMÓ FUMAT I CREMA D’ALVOCAT
INGREDIENTS
- 1 o 2 alvocats
- ½ llima
- 100 g de salmó fumat
- 2 tomàquets
- 1 bossa d’enciams variats
- Oli i sal
- Julivert
PREPARACIÓ
- Triturar els alvocats amb la sal, el julivert i el suc de ½ llima.
- Deixar refredar.
- Triturar alfàbrega amb oli d’oliva.
- Colocar en una copa, una capa del cremós d’alvocat que hem preparat, una capa d’enciams variats, tomàquet tallat a daus, el salmó tallat a tires fines i condimentar amb l’oli d’alfàbrega.
ESCUDELLA
INGREDIENTS
- 1 l d’aigua
- 400 g d’ossos de vedella
- 200 g de cansalada
- 1 tall de gallina o dos carcasses de pollastre
- 1 os salat de porc o un tros de pernil serrà
- 2 pastanagues tallades a trossos
- 1 branca d’api
- 1 porro tallat a trossos
- Pebre
- Sal
- Julivert
- 400 g de carn picada de porc i vedella
- 2 alls picats
- 3 ous
- 250 g de galets
- 2 patates tallades a daus
- 1 pastanaga tallada a daus
- ½ col
- 200 g de cigrons bullits
- 1 botifarra negra
- Daus de pernil
PREPARACIÓ
- Bullir els ossos de vedella, la cansalada, la gallina o el pollastre, l’os salat o pernil, les pastanagues, la branca d’api i el porro.
- Barrejar en un bol la carn picada, el pebre, la sal, el julivert, els alls i els ous i fer les pilotes.
- Submergir en el brou les pilotes, els galets, la col, els cigrons, la patata i la pastanaga tallada a daus i bullir.
- Afegir botifarra negra, cansalada, daus de pernil i servir.
RODÓ DE VEDELLA ESTOFAT AMB BOLETS I VERDURES
INGREDIENTS
- 1 kg aprox. de rodó de vedella 100% Criat a Lleida
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva
- 1 ceba
- 2 pastanagues
- 2 porros
- 1 cap d’all
- Romaní
- Llorer
- 500 ml de vi negre
- 1 l de brou
PREPARACIÓ
- Lligar el rodó de vedella 100% Criat a Lleida amb cordill de cuinar. Salpebrar.
- Rostir amb oli d’oliva durant 20’.
- Al mateix oli que hem fet servir per la carn, afegir la ceba, les pastanagues i els porros tallats a daus. Afegir també el cap d’all, romaní, llorer sal i pebre.
- Quan comencin a daurar-se, tornar a posar la carn i tirar 500 ml de vi negre, i quan s’hagi evaporat l’alcohol, 1 l de brou.
- Coure a foc lent durant una hora i mitja.
- Treure la carn i tallar-la en trossos d’1 cm.
- Per fer la salsa, triturar i colar la resta.
- Pel que fa a la guarnició, daurar 200 g de bolets del temps, 8 espàrrecs del marge i espinacs.
- Emplatar: primer la carn, després la salsa i coronar amb la guarnició i una mica de romaní. Això sí que és digne d’un menú nadalenc!
PASTA DE FULL AMB FRUITS VERMELLS
INGREDIENTS
- 1 làmina de pasta de full
- Melmelada de poma
- Melmelada d’albercoc
- Fruites trossejades: maduixes, gerds, nabius…
- Menta
PREPARACIÓ
- Dividir la làmina de pasta de full en 16 rectangles i perforar amb una forquilla.
- Preescalfar el forn a 180ºC i fornejar 10 min fins que quedi daurada.
- Cobrir amb melmelada de poma, fruites trossejades, melmelada d’albercoc i decorar amb menta.
I si vols més idees per a l’amanida del teu menú nadalenc, entra aquí: https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/festius/4-video-receptes-damanides-nadalenques/