Aprèn a cuinar cargols com un gran xef
Lleida no seria el mateix sense l’Aplec del Caragol, on és tradició degustar tones de cargols. És un menjar molt especial a la nostra terra i els podem cuinar de maneres variades.
Avui, l’Antoni Rubies, cuiner de l’Arrosseria Antoni Rubies i col·laborador de Plusfresc, et sorprendrà amb unes receptes d’allò més innovadores. Esperem que t’agradin. Bon profit!
Coca cruixent d´escalivada, tapanada d´arbequina i cargols
Ingredients per a 4 persones:
- 2 pebrots vermells petits escalivats i pelats
- 2 albergínies petites escalivades i pelades
- 1 ceba mitjana escalivada i pelada
- Olives arbequines
- Oli d´oliva extra verge
- 150 g de cargols bullits i sense closca
- Pasta cruixent (225 g farina, 125 ml oli oliva, 125 ml llet, 5 g sal, 10 g sucre)
Elaboració:
- Piquem l´escalivada ben fina i la fiquem a la coca, ja cuita, barrejant l’oliva arbequina.
- A sobre, hi posem els cargols prèviament saltejats amb una mica d´all.
- Es pot decorar amb una mica de menta fresca picada o julivert picat.
Elaboració de la pasta cruixent:
- Amb la farina, la sal i el sucre fem un volcà on hi ficarem la llet i l´oli d´oliva.
- Amassem força i la deixem reposar un parell d´hores a la càmera.
- Posteriorment en fem les porcions, l’estirem i la coem al forn.
Cassoleta de cargols a la gormanda
Ingredients per a 4 persones:
- 440 g de cargols
- Sal i pebre negre
- 75 g de cansalada viada fumada
- 50 g de pernil salat
- 75 g de llonganissa fresca
- 3 grans d´all
- Brandy
- 1 polsim de farina blanca
- Oli d´oliva extra verge
- Herbes provençals
Elaboració:
- Saltegem la llonganissa, la cansalada amb els alls esclafats i amb pell.
- Després li fiquem el pernil salat i els cargols.
- A foc lent els anem saltejant, salpebrem amb abundància i afegim les herbes provençals.
- Quan estigui tot cuit, flamegem amb el brandy i li afegim la farina.
Amanida de cargols i fruita
Ingredients per a 4 persones:
- Fruita variada del temps tallada a daus (maduixot, cireres, peres, pomes, préssec, etc.)
- Xarop (300 g sucre per 200 ml d’aigua) amb una mica de menta fresca o seca
- Enciam iceberg
- 200 g de cargols bullits i sense closca
- Fulles d’endívia, loyo rosse, xicoira, etc.
- Pinyons torrats
- Vinagreta de gerds (gerds, vinagre de mòdena, oli d´oliva, sal pebre blanc)
- Cruixents de cansalada viada fumada
Elaboració:
- Bullim el xarop durant dos minuts amb la menta i escaldem les fruites per ordre de cocció (les vermelles no cal escaldar-les).
- Un cop fet, les escorrem i les conservem amb el mateix xarop quan estigui fred.
- Muntem l´amanida amb els diferents elements i, per últim, hi afegim la vinagreta dolça.
Brotxeta de fruites xatonades i cargols
Ingredients per a 4 persones:
- Escarola ben blanca
- Fruita variada (pera, poma, fruites vermelles, raïm, etc.)
- 75 g cargols bullits i sense closca
- Salsa romesco
- Puré de fruites vermelles o de maduixot
Elaboració:
- Muntem unes brotxetes amb fruita tallada a daus.
- La col·loquem en una copa de còctel amb un fons d’escarola ben blanca.
- Amanim amb un romesco enriquit amb una mica de puré de maduixots.