Escarola amb bacallà i romesco
L’escarola és una planta anual que pertany a la família de les Asteràcies, també anomenades Compostes, de la que també formen part l’enciam, l’endívia i el card entre d’altres. La seva millor temporada és l’hivern, encara que avui dia la podem trobar tot l’any.
A l’hora d’escollir-la haurem de fixar-nos en les seves fulles, que han de mostrar un aspecte fresc, ferm i tendre, a més de presentar un bon color verd. Un cop a casa, es recomana guardar-la a la nevera sense rentar o en un lloc fresc i protegit de la llum.
L’origen d’aquesta planta és incert, ja que no s’ha pogut demostrar si les varietats de cultiu, l’arrissada i la de fulles llises, provenen del sud d’Àsia o de la Mediterrània perquè a totes dues àrees s’han cultivat durant segles.
És una bona font de nutrients saludables, posseeix un alt contingut d’aigua i un baix contingut energètic. Hi destaquen les vitamines dels grups A, C i B. Pel que fa als minerals conté calci, fòsfor, ferro, potassi i magnesi. A més, té un alt contingut en fibra.
A més, l’escarola conté, igual que l’endívia, una substància amarga que els confereix el seu sabor particular, i que posseeix les següents propietats: estimula els òrgans digestius i facilita la feina de la vesícula biliar.
A casa nostra és la protagonista absoluta d’una de les amanides d’hivern més famoses, el xató, típic de les comarques del Penedès i Garraf. Aquesta popular amanida es prepara amb una bona esqueixada de bacallà dessalat, tonyina dessalada, olives arbequines, anxoves i escarola i s’amaneix amb romesco, una de les salses més tradicionals de casa nostra.
Però també la podem cuinar de moltes més maneres! Se’n poden fer truites, bunyols, es pot saltejar, afegir a guisats o pot protagonitzar mil i una amanides delicioses com la que ens proposa la Maria Teresa Llauradó!
No dubtis a preparar aquesta recepta i a explicar-nos com t’ha quedat!
Ingredients:
- 1 escarola
- 400 g de bacallà dessalat
Per la salsa romesco: - 250 ml d’oli d’oliva
- 150 g d’avellanes torrades
- 1 nyora
- 20 cl de vinagre de xerès
- 6-8 carquinyolis
- 15 g de pebre vermell dolç
- 2 grans d’alls
- 1 pessic de xocolata
- 1 caiena
- Sal
Preparació:
- Prepara el romesco triturant tots els ingredients fins a obtenir una pasta fina.
- Serveix l’escarola en un plat.
- Posa-hi damunt el bacallà esqueixat.
- Afegeix salsa al gust.
Esperem que gaudeixis d’aquesta recepta d’amanida d’escarola i bacallà amb romesco!
I si t’animes a fer aquesta recepta, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
També et pot interessar aquest article sobre sucs d’hivern.