El nostre blog

Publicado el dia

És temps de moniatos

moniatos

El moniato, també conegut com batata o patata dolça, és molt apreciat durant la tardor i l’hivern perquè és deliciós, té una textura suau i és molt nutritiu (és ric en potassi i vitamines A, C i E). Ara que n’és la temporada, és el moment perfecte per gaudir d’aquestes receptes exquisides! 

MONIATO AMB MASCARPONE 

Comencem amb aquesta proposta de la Inés de Domingo Juan: un mos de tardor amb el qual sempre triomfaràs. 

INGREDIENTS: 

  • 1 moniato​ 
  • Oli d’oliva​ 
  • 1 cullerada de canyella en pols​ 

Per a la crema de mascarpone:​ 

  • 250 g de formatge mascarpone​ 
  • 1 c/s mel​ 
  • 1 c/s d’extracte de vainilla​ 

Topping:​ 

  • 75 g nous​ 
  • 75 g nabius secs​ 
  • Mel​ 
  • Ratlladura de llimona 

PREPARACIÓ: 

  1. Renta a fons els moniatos i talla’ls en rodanxes d’uns dos centímetres. Mentrestant, posa a foc mig una paella. Pinzella els teus moniatos amb oli d’oliva i cou-los fins que quedin tous per dins i daurats per fora. 
  2. En un bol petit, posa una cullerada de canyella en pols i dues cullerades d’oli d’oliva. Barreja bé i fes servir aquesta mescla per pinzellar els teus moniatos quan agafin color, però només per una de les dues cares. 
  3. Mentre es couen, prepara la crema de mascarpone barrejant bé els ingredients. I per preparar el topping, talla-ho tot a trossets i combina-ho també. 
  4. Per muntar el plat, posa el moniato, una capa de formatge i una generosa quantitat de topping. 

PASTÍS DE CARN ESPECIAT AMB CREMA DE MONIATO 

Passem a un plat més dens: un pastís de carn boníssim i ideal per a celebracions. 

INGREDIENTS: 

Per a la carn: 

  • 1 c/s d’oli d’oliva 
  • 2 grans d’all, picats fins 
  • 1 ceba vermella a daus petits 
  • 1 pastanaga a daus petits 
  • 1 branca d’api a daus petits 
  • 1 c/p de romaní 
  • 1 c/p de farigola 
  • ½ c/p de sal 
  • ½ c/p de pebre 
  • 3 claus 
  • 500 g de carn de vedella picada 
  • 3 cullerades de passata o concentrat de tomàquet 
  • 300 ml de tomàquet pelat o triturat 
  • 100 ml de brou de pollastre o carn 
  • 100 g de pèsols congelats 
  • 1 c/s de xarop d’atzavara 

Per a la crema de moniato: 

  • 700 g de moniato, pelat i tallat a daus petits 
  • ½ c/p de sal 
  • ½ c/p de nou moscada 
  • 1 c/s oli d’oliva 
  • 1 rovell d’ou 

PREPARACIÓ: 

  1. Posa un cassó gran (suficient perquè hi càpiga tot el moniato) amb aigua i porta’l a ebullició. Preescalfa el forn a 200 ºC amb el grill. 
  2. Mentrestant, afegeix una cullerada d’oli a una paella amb l’all picat. Remena durant 1 minut fins que l’all adquireixi un lleuger to daurat. Afegeix-hi la ceba, la pastanaga i l’api tallat. Deixa cuinar durant 6 minuts o fins que les verdures s’hagin estovat una mica. 
  3. Quan l’aigua bulli, afegeix-hi els trossos de moniato i cuina durant uns 15 minuts o fins que s’hagin estovat.  
  4. Posa les espècies (romaní, farigola, clau, sal, pebre) a la barreja de verdures i remena per integrar-ho tot. 
  5. Afegeix-hi la carn picada i cuina durant aproximadament 8 minuts o fins que la carn adquireixi un to marró. Posa-hi 3 cullerades de passata i unifica la barreja. Afegeix-hi el tomàquet pelat, el brou de pollastre i la cullerada de xarop d’atzavara, i cuina a foc mitjà-baix durant aproximadament 25 minuts o fins que gairebé tot el líquid s’hagi evaporat. 
  6. Quan el moniato s’hagi estovat, llença l’aigua i passa els trossos a un processador d’aliments (si no en tens, fes servir una batedora). Afegeix-hi sal, nou moscada i oli d’oliva i tritura fins a obtenir una crema. 
  7. Quan faltin uns 5 minuts per acabar, posa-hi els pèsols i remena. Cuina els últims minuts. Aboca al motlle. 
  8. Sobre la carn, posa la crema de moniato i estén-la perquè ocupi tota la superfície. Separa la clara del rovell d’un ou i escampa aquest últim per sobre. Opcional: amb les dents d’una forquilla, pots fer diferents formes. 
  9. Finalment, posa la safata al forn durant uns 15 minuts fins que la part de dalt quedi torradeta i cruixent. 

PA DE PESSIC DE MONIATO 

I acabem amb una altra idea genial de la Inés: una deliciosa alternativa al pa de pessic de tota la vida perfecta per a postres o berenars.  

INGREDIENTS: 

  • 3 ous 
  • 75 g de mantega a temperatura ambient 
  • 150 g de puré de moniato 
  • 200 g de sucre morè 
  • 350 g de farina 
  • 185 ml de llet 
  • 2 culleradetes de llevat en pols 
  • 1 pessic de sal 
  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla 
  • 1 culleradeta de canyella 
  • 50 g d’ametlles 

PREPARACIÓ: 

  1. Preescalfa el forn a 180 ºC. 
  2. Engreixa bé el teu motlle, vigilant que quedin impregnats tots els racons. Reserva. 
  3. En un bol, bat la mantega a temperatura ambient juntament amb el sucre fins que estigui ben integrat. 
  4. A continuació, incorpora els ous un a un, vigilant que la barreja hagi absorbit un ou abans d’afegir el següent. 
  5. Posa-hi el puré de moniato i bat bé. Incorpora la vainilla. 
  6. Tamisa la farina en un bol juntament amb la sal, la canyella i el llevat. 
  7. Afegeix la farina i la llet en tres tandes, començant i acabant amb la farina. 
  8. Barreja bé i porta la massa al motlle. 
  9. Enforna durant 60 minuts, comprovant amb un escuradents si està ben cuit. 
  10. Deixa’l reposar al motlle durant 10 minuts. Després desmotlla’l amb cura i deixa’l refredar completament sobre una reixeta. 

Trobaràs moniatos de proximitat i la resta d’ingredients que necessites a Plusfresc! 

Encara en vols més? Doncs aquí et deixem una recepta per aprendre a fer hummus de moniato.