Els aperitius més originals per Nadal
Per Nadal a tots ens agrada treure a taula els plats més tradicionals, però també crear un reguitzell de plats en format aperitiu que sorprenguin els de casa. No et perdis els aperitius que et portem avui, són d’allò més originals i deliciosos!
Bombons de formatge
Recepta extreta de pamojarpan
Si a casa són fans del formatge, aquest és el teu aperitiu. El pots fer amb formatge blau com proposa la recepta, però també hi pot quedar bé un de cabra.
Ingredients:
- 150 g de formatge blau
- 1 rajolí de crema de llet
- Oli d’oliva verge extra
- 2 tomàquets petits
- Un grapat de blat de moro fregit
- 1 llauna d’anxoves en oli d’oliva
- Sal
- Pebre
Preparació:
- Deixa el formatge blau a temperatura ambient perquè estigui tou. Posa’l en un bol amb el rajolí de crema de llet i aixafa-ho amb una forquilla fins que quedi ben homogeni
- Reserva i introdueix a la nevera uns 30 minuts perquè quedi més compacte.
- Mentrestant pela i treu les llavors als tomàquets i talla’ls a trossets ben petits.
- Salpebra i amaneix amb oli d’oliva verge. Reserva.
- Introdueix les anxoves amb el seu oli en el got batedor i tritura-les bé fins a obtenir una pasta fina. Reserva.
- Tritura el blat de moro fregit fins que quedi a trossets molt petits.
- Unta’t les mans amb una mica d’oli, fes boletes amb la massa de formatge i arrebossa-les amb el blat de moro.
- Emplata sobre una mica de tàrtar de tomàquet i una mica de pasta d’anxoves al damunt.
Piruletes de foie
Vistosa, sorprenent i deliciosa! Aquesta recepta de piruletes de foie amb chutney ho té tot, no deixis de tastar-la!
Ingredients:
- 1 bloc de foie micuit
Pel chutney de mango: - 1 mango
- 2 cullerades de mel
- El suc de ½ llimona.
- Gingebre fresc
- 6 llavors de cardamom
- 2 cullerades de vinagre de xerès
- 8 g de gelatina en fulles.
- Sal i pebre
Pel chutney de remolatxa: - 1 remolatxa cuita de 200 g
- 1 ceba mitjana
- 1 poma Granny Smith
- 2 c/s de sucre mor
- 4 c/s de vinagre de sidra
- 2 c/s d’oli d’oliva
- 10 g de gelatina en fulles
- Sal
- Pebre
- ½ c/p de canyella en pols
- 15 cl d’aigua
Preparació:
- Pel chutney de mango, comença posant les fulles de gelatina en un bol amb aigua perquè s’hidratin.
- Pela el mango, talla’l a daus i escalfa’l en un cassó a foc lent, afegeix el gingebre ratllat, la mel, el vinagre, el cardamom, el suc de llimona, la sal i el pebre i deixa’l coure uns 10 minuts, removent de tant en tant. Retira del foc, tritura-ho i cola-ho per a obtenir una crema molt fina.
- Posa la crema novament a escalfar i afegeix la gelatina prèviament escorreguda, remou i retira del foc. Deixa temperar a temperatura ambient.
- Talla rodanxes de foie d’un cm de gruix. Amb l’ajuda d’una cullera, posa una mica de chutney de mango sobre un costat del foie i allisa’l amb el dors de la cullera. Reserva a la nevera fins que solidifiqui.
- Quan el chutney s’hagi solidificat, treu-lo de la nevera i amb ajuda d’un talla-pastes rodó dona forma de piruleta i inserta un pal de broqueta.
- Pel chutney de remolatxa, posa la fulles de gelatina en un bol amb aigua perquè s’hidratin.
- Pela la ceba, talla-la en daus i cou-la en un cassó amb una mica d’oli. Pela la poma, talla-la i afegeix-la al cassó juntament amb la remolatxa que també hauràs trossejat.
- Afegeix l’aigua, el sucre morè, el vinagre, la sal, el pebre i la canyella; deixa que tot el conjunt cogui lentament uns 15 minuts, removent de tant en tant. Retira del foc, tritura-ho i cola-ho.
- Posa la crema novament a escalfar i afegeix la gelatina prèviament escorreguda, remou i retira del foc. Deixa temperar a temperatura ambient.
- Forma les piruletes de la mateixa manera que les de mango.
Caneló d’alvocat amb tàrtar de tonyina
Una manera molt original i divertida de servir un tàrtar de tonyina, embolicada dins d’un caneló on les làmines d’alvocat simulen ser la pasta. Deliciós!
Ingredients:
- Daus de ventresca de tonyina
- 1 alvocat
- Sèsam caramel·litzat
- Perles d’oli d’oliva (opcional)
- 1 all negre
Per al marinat de la tonyina: - 1 c/p de mostassa de Dijon
- 1 c/s de salsa de soja
- Ratlladura de 1/2 llima
- Unes gotes de suc de llima
- 1/4 ceba tendra molt picada
- 1 tomàquet pelat, sense llavors i tallat a daus
- Oli d’oliva verge extra
Per a la maionesa de citronel·la: - 1 ou
- Oli de gira-sol
- Sal
- Citronel·la en pols
Preparació:
- Comença preparant el farciment tallant daus de tonyina d’un cm aproximadament de gruix. Posa’ls en un bol.
- Afegeix la ceba tendra picada molt finament, la soja, la mostassa de Dijon, els daus de tomàquet, una mica de gingebre fresc ratllat, la ratlladura de llima i unes gotes del seu suc. Barreja-ho bé per impregnar tots els daus de tonyina. Finalment, posa-hi unes llavors de sèsam caramel·litzat per donar-li un toc cruixent. Barreja-ho, tapa-ho amb film i reserva a la nevera durant 2 hores.
- Prepara la maionesa que acompanyarà el nostre caneló. En un bol posa un ou, sal, una mica de citronel·la en pols (o fresca) i oli de gira-sol. Emulsiona amb la batedora fins obtenir una textura ben espessa. Posa-la en una màniga pastissera i reserva a la nevera.
- Obre i pela l’alvocat. Amb l’ajuda d’un pelador o mandolina talla’n làmines ben fines. Sobre un paper film ves-les col·locant superposades les unes amb les altres.
- Posa el farciment de tàrtar de tonyina a la part central de l’alvocat. Amb l’ajuda del film dona-li forma al caneló i posa’l amb cura al plat de presentació.
- Decora el caneló amb la maionesa de citronel·la i dauets d’all negre i perles d’oli d’oliva.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes d’aperitius originals!
I si t’animes a fer aquestes receptes, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
També et poden interessar aquestes receptes vegetarianes per Nadal.