Cuinem amb productes de temporada: setembre
Al setembre trobem a les nostres fruiteries: figues, magranes, raïm blanc, pera llimonera, meló i pruna negra. Un gran mes per gaudir de la cuina amb totes les receptes de temporada, delicioses i fàcils que et proposem avui.
Amanida de figues
La combinació de figues amb el pernil és exquisida i podem gaudir d’ella en moltíssims plats. Un de molt fàcil de fer és aquesta amanida temperada de figues, pernil i formatge feta. Queda espectacular!
Ingredients:
- 12 figues
- 6 llesques fines de pernil serrà
- 200 g de formatge feta
- Fulles d’amanida variada
- Oli d’oliva verge extra
- 1 gra d’all
- 50 g de vinagre balsàmic de Mòdena
- 2 c/s d’ametlla picada
- Menta fresca
Preparació:
- Renta bé les figues, perquè es consumiran amb pell. Tria peces que estiguin madures però fermes.
- Una vegada netes i seques talla-les en forma de creu sense arribar a la base i reserva.
- Talla les llesques de pernil serrà per la meitat de forma longitudinal, de manera que obtindràs 12 llesques estretes, una per a cada figa.
- Esmicola el formatge feta.
- En una paella gran posa oli d’oliva verge extra i posa-la al foc a temperatura mitjana baixa. Pela el gra d’all i lamina’l, incorpora’l a la paella perquè es vagi confitant i deixi el seu sabor.
- A continuació afegeix el vinagre de Mòdena, l’ametlla i deixa que prengui temperatura.
- Enrotlla les llesques de pernil i introdueix-los en les figues, llavors incorpora’ls a la paella. Rega les figues amb pernil amb l’oli i el vinagre contínuament, de manera que es vagin escalfant i adquirint els sabors, fes-ho aproximadament durant 5 minuts.
- Serveix-ho en un llit d’amanida i col·loca de manera harmoniosa tres figues amb pernil per plat.
- Reparteix els daus de formatge feta, unes fulles de menta i acaba amanint el plat amb la vinagreta temperada. Serveix de seguida.
Tajine de xai amb magrana, bolets i cuscús
La magrana és fantàstica per gaudir en amanides o per menjar sola, però avui et proposem que la tastis amb un plat molt especiat: una tahina de xai molt fàcil de fer i realment deliciosa!
Ingredients:
- 800 g de coll de xai trossejat i sense os
- 2 cebes
- 400 ml de suc de magrana
- 1 branca de canyella
- 4 branques de coriandre fresc
- 1 cullerada de gingebre en pols
- 4 brins de safrà
- 2 cullerades de mel
- 1 magrana
- 200 g de bolets de temporada
- sal
- pebre negre
- 1 llimona
- oli d’oliva verge extra
- 200 g de cuscús
- 25 g de panses
- 200 ml de brou de verdura
Preparació:
- Pela i pica les cebes. Renta i pica les fulles de coriandre.
- Elimina les parts dels bolets on hi hagi terra i renta’ls amb aigua freda; escorre’ls bé.
- Desgrana la magrana.
- Salpebra els trossos de xai i daura’ls en una paella amb dues cullerades d’oli. Afegeix la ceba picada, abaixa el foc a mitja potència i ofega-ho 5 minuts.
- Afegeix els brins de safrà, el gingebre molt i la branca de canyella, i ofega-ho 1 minut.
- Afegeix la mel i barreja-ho bé amb el suc de magrana. Fes que arrenqui el bull i cou a foc lent 25 min; si s’asseca molt afegeix una mica d’aigua.
- Afegeix els bolets nets i les llavors de magrana, salpebra-ho i deixa-ho coure 5 minuts. Retira-ho del foc i empolsa amb el coriandre picat. Deixa reposar una estoneta abans de servir.
- Posa a bullir el brou per coure el cuscús.
- Barreja el cuscús amb les panses, afegeix brou bullent i remena-ho bé, tapa-ho i deixa-ho reposar 3 minuts perquè el cuscús absorbeixi bé el brou.
- Barreja bé el cuscús perquè quedi solt i serveix amb el tajine de xai.
Pastís de formatge i raïm blanc
Si presentes a taula aquest pastís de formatge i xocolata blanca coronat amb raïm triomfaràs amb tothom segur! És molt senzill de preparar, boníssim i molt vistós. Apunta bé la recepta!
Ingredients:
- 200 g de galetes
- 90 g de mantega
- 500 g de formatge cremós
- 200 g de xocolata blanca
- 200 ml de llet
- 40 g de sucre
- 150 g de raïm blanc
- 1 sobre de quallada
- 100 ml de suc de raïm
- 1 sobre de gelatina
Preparació:
- Tritura les galetes fins que es converteixin en pols i barreja-les amb la mantega. Posa aquesta massa a la base d´un motlle d’uns 21 cm i reserva a la nevera mentre prepares la resta del pastís.
- Fon la xocolata al bany maria. Un cop fosa barreja-la amb la quallada i la llet. Afegeix a aquesta pasta el formatge i el sucre. Tritura-ho bé i posa-ho en un cassó a foc lent sense deixar de remenar-hi fins que arrenqui el bull.
- En aquest moment retira del foc, deixa-ho refredar una mica i aboca-ho damunt la base de galeta.
- Mentre deixes refredar el pastís, escalfa 50 ml de suc de raïm. Deixata una bona quantitat de sucre en el suc de raïm que has escalfat i el barregeu amb la pasta de formatge, que tornareu a ficar en la nevera fins que tota la massa estigui quallada.
- Abans de servir, decoreu-lo amb rodanxes fines de raïm que les pintareu amb gelatina hidratada en aigua freda i escorreguda mesclada amb 50 ml de suc de raïm escalfat a fi de donar-li brillantor.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de temporada del mes de setembre!
Si t’ha agradat aquest article, també et pot interessar aquest sobre receptes de batch cooking per ajudar-te a recuperar la rutina després de vacances.