Cuinem amb productes de temporada: novembre
Al novembre els camps s’omplen de moniatos, peres, caquis, mandarines, castanyes, alls tendres i col verda. És un gran mes per gaudir de la cuina amb totes les receptes de temporada, delicioses i fàcils que et proposem avui!
Trinxat de la Cerdanya
Recepta extreta de receptesfacils
El trinxat de la Cerdanya és un plat típic de la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra. És un plat molt calòric, per això és menja principalment a l’hivern. La recepta és molt fàcil de fer i el resultat, espectacular!
Ingredients:
- 1 col d’hivern
- 1 kg de patates
- 5 trossos de cansalada ibèrica
- 1 botifarra negra
- 4 grans d’all
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre
Preparació:
- Pela les patates i talla-les a daus mitjans.
- Renta la col per eliminar qualsevol rastre de sorra i trosseja-la.
- Posa a bullir la patata en una olla amb aigua abundant i deixa-la uns 20-30 minuts.
- Un cop les patates comencin a estar toves, afegeix la col i cou uns 10-15 minuts més a foc mitjà.
- Cola i reserva.
- Talla les tires de cansalada i fregeix-les a una paella amb un rajolí d’oli d’oliva. Deixa-les a foc mitjà fins que estiguin ben torrades. Retira-les de la paella.
- A la mateixa paella afegeix els grans d’all pelats i laminats amb un rajolí d’oli. Retira’ls.
- Afegeix la col i la patata i ves-ho trinxat amb ajuda d’una espàtula.
- Cuina durant uns 10 minuts. Dona la volta i cou com si fos una truita de patates.
- Treu el trinxat del foc. Opcionalment, pots tallar uns trossos de botifarra negra i aixafar-la amb la barreja que hem preparat. Si no vols barrejar la col i la patata amb la botifarra també la pots servir a rodanxes per sobre sense triturar-la.
- Emplata i posa els alls i la cansalada per sobre del trinxat.
Guisat amb castanyes
Recepta extreta de cuina.cat
Has tastat mai les castanyes en plats salats? Queden delicioses en crema o acompanyant carns guisades, com aquest plat que et portem avui amb costella de porc, salsitxes i mandonguilles.
Ingredients:
- 500 g de costella de porc
- 500 g de salsitxes
- 500 g de carn picada
- 500 g de castanyes
- 1 ceba
- 2 tomàquets madurs
- 2 grans d’all
- 1 brot de julivert
- 1 llesca de pa sec
- Farina
- Una mica de llet
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
- Pebre negre
Preparació:
- Pela les castanyes i reserva-les.
- En una cassola, fregeix la costella salpebrada i les salsitxes i reserva-ho.
- En el mateix oli fes el sofregit, tallant la ceba molt petita. Quan quedi rossa, afegeix els tomàquets ratllats fins que quedin ben confitats.
- Incorpora la costella, les salsitxes i un got d’aigua. Sala-ho i deixa-ho coure 10 minuts més.
- Posa la llesca de pa a estovar amb la llet i pica els dos grans d’all i el julivert al morter. Escorre el pa i afegeix-lo fins que quedi lligat.
- Afegeix la mescla anterior a la carn picada amb un polsim de sal i un polsim de pebre, barreja-ho i fes unes mandonguilles. Enfarina-les i fregeix-les.
- Posa-les a la cassola amb la costella i les salsitxes, i incorpora també les castanyes.
- Afegeix una mica més d’aigua i deixa-ho coure de 15 a 20 minuts més.
Bescuit de formatge fresc de cabra i caqui
Recepta extreta de gastronomiaycia
Aprofitant que els caquis estan ara de temporada, no et perdis aquesta recepta de bescuit de formatge amb caqui, la fruita al punt de maduració li aporta un toc molt cremós a aquest deliciós pastís.
Ingredients:
- 200 g de farina de rebosteria
- 200 g de sucre
- 130 g de formatge fresc de cabra
- 16 g de llevat
- 3 ous
- 2 caquis
- 60 ml d’oli de gira-sol
- Ametlla picada
- Sucre llustre
- Canyella en pols
- 1/2 cc de gingebre en pols
Preparació:
- Posa els ous en un recipient amb la meitat del sucre i bat fins que estiguin espumosos.
- Tritura el formatge fresc de cabra amb la resta del sucre i l’oli.
- Tamisa la farina amb el llevat i les espècies, incorpora-la als ous amb moviments envolvents.
- A continuació afegeix el formatge triturat i mescla bé, obtindràs una massa molt densa.
- Aboca ¾ parts de la massa en el motlle prèviament folrat amb paper de forn.
- Pela el caqui i posa’l al mig de la massa a trossos.
- Cobreix el caqui amb la resta de la massa i finalment reparteix les ametlles i empolvora una mica de sucre per la superfície.
- Enforna el bescuit a 190º, durant 35-40 minuts, retira’l i deixa’l refredar una mica abans de desemmotllar.
- Per acabar, barreja un parell de cullerades de sucre llustre amb una de canyella i empolvora sobre el bescuit.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de novembre!
I si t’animes a fer aquestes receptes, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
També et poden interessar aquestes receptes pels amants de les castanyes.