Cuinem amb productes de temporada: març
Març és mes de carxofes, calçots, enciam rodó, maduixes, kiwi i raïm negre. Un gran moment per gaudir de la cuina amb totes les receptes de temporada, delicioses i fàcils que et proposem avui!
Tartar de gambes i maduixes
Recepta extreta de gastronomiaycia
Ara que és època de maduixes i maduixots cal aprofitar aquesta fruita per cuinar-la de mil maneres, no tan sols en plats dolços!
Ingredients:
- 80 g de vinagre d’arròs
- 150 g d’aigua
- 20 g d’oli de sèsam
- 1 c/p de sal
- 8-10 c/p de sucre
- 140 g de ceba morada
- 240 g de maduixes
- 10 g de coriandre fresc picat
- 5 g de menta picada
- Pebre negre
- 600 g de gambes fresques pelades
- 6 maduixes
Preparació:
- Prepara la marinada en un bol ampli barrejant el vinagre, l’aigua, l’oli de sèsam, la sal i el sucre.
- Pela i pica la ceba ben petita i incorpora-la al bol.
- Renta les maduixes, retira el peduncle i talla-les a dauets, afegeix-les també al bol.
- Renta, asseca i pica les herbes aromàtiques i incorpora-les, finalment afegeix pebre al gust.
- Barreja bé i deixa reposar una mitja hora.
- Pela les gambes, neteja-les bé i pica-les a ganivet, asseca-les bé amb paper absorbent i incorpora-les al bol.
- Barreja una altra vegada perquè s’integrin en la preparació i adopti els sabors, i escorre el tartar per procedir a servir.
- Serveix el tartar de gambes en petits bols o en un plat, pots donar-li forma amb el cèrcol d’emplatar.
- Amaneix amb una mica d’oli de sèsam o si ho prefereixes, amb oli d’oliva verge extra. Decora amb un parell de rodanxes de maduixa i una mica de menta.
Tatin de carxofes
Recepta extreta de chupchupchup
Potser associes la tatin a les famoses postres a base de pomes, però t’imagines fer-ne una versió salada amb carxofes? Queda deliciosa!
Ingredients:
- 6 carxofes
- 2 cebes
- 50 g de sucre
- 1 llimona
- 1 làmina de pasta de full
- Oli d’oliva verge
- 1 cs de vinagre
- Sal
- Pebre
Preparació:
- Pela les carxofes deixant només els cors i cou-los en aigua amb sal i suc de llimona durant 15 minuts.
- Escorre-les i talla-les per la meitat o a quarts.
- Talla la ceba i ofega-la en oli d’oliva fins que agafi color. Afegeix unes gotes de vinagre i el sucre.
- Barreja bé.
- Deixa coure a foc lent durant 20-25 minuts.
- Reparteix la ceba en un motlle d’uns 20 cm untat prèviament amb oli.
- Afegeix les carxofes repartides per damunt.
- Cobreix amb la pasta de full posant les vores cap a dins. Punxa la massa amb una forquilla.
- Cou la tatin al forn escalfat a 180º durant 30 minuts aproximadament.
- Treu-la del forn, dona-li la volta encara en calent i ja la tindràs llesta per servir.
Focaccia de raïm negre i formatge de cabra
Recepta extreta de tengounhornoysecomousarlo
Amb aquesta focaccia de raïm negre i formatge de cabra no deixaràs a ningú indiferent. És fantàstica pels sopars especials del cap de setmana.
Ingredients:
- 1 cp de llevat sec (aproximadament 5 grams)
- 1 cc de sal (aproximadament 5 grams)
- 60 ml d’aigua tèbia
- 2 cp d’oli d’oliva i una mica més per a amanir
- 160 g de de farina
- 1 cp de romaní sec (aproximadament 3 grams)
- 150 grams de formatge de cabra a rodanxes
- 150 grams de raïm negre
Preparació:
- Barreja el llevat i l’aigua en un bol i deixa-ho reposar uns 10 minuts.
- Afegeix la sal, l’oli, la farina i el romaní. Pasta-ho fins aconseguir una massa suau i elàstica.
- Posa la massa en un recipient pintat amb oli d’oliva, cobreix amb un drap de cuina humit i deixa-ho reposar fins que dobli el seu volum (entre una hora i mitja i dues hores).
- Passat aquest temps, pasta lleugerament, dona forma a la focaccia i posa-la a la safata de forn sobre paper d’enfornar.
- Tapa-la amb el drap i deixa-la reposar de nou aproximadament mitja hora.
- Escalfa el forn a 200º, talla el raïm per la meitat longitudinalment i reparteix-lo sobre la superfície de la focaccia.
- Posa-hi també el formatge de cabra.
- Afegeix per sobre el romaní i unes gotes d’oli d’oliva, si es desitja.
- Posa-la al forn a 180º durant uns 15 minuts o fins que estigui cruixent.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de temporada!
També et poden interessar aquestes receptes per fer un bon aperitiu.