Cuinem amb productes de temporada: gener
El gener és el millor moment per aprofitar el kiwi, la coliflor, les carxofes, l’escarola, els tomàquets raf… Ah, i els calçots, és clar! T’ensenyem com treure’n partit amb aquestes receptes per començar l’any amb bon peu.
Amanida de calçots amb bacallà esqueixat, escarola i magrana
No cal fer una calçotada per gaudir dels calçots. Avui t’ensenyem com preparar aquesta amanida que també incorpora un dels millors ingredients d’aquest mes: l’escarola.
Ingredients:
- 8 calçots
- ½ magrana
- Bacallà esqueixat
- Escarola
- 10 olives negres
- Oli
- Sal
Preparació:
- Treu els extrems i la primera capa dels calçots i renta’ls.
- Posa’ls al forn (preescalfat prèviament a 200ºC) amb un raig d’oli i una mica de sal i cou-los durant 15 minuts.
- Renta l’escarola i treu els grans de la magrana.
- Col·loca els calçots al centre del plat, l’escarola a sobre i afegeix-hi les olives, la magrana i el bacallà. Amaneix-ho amb oli.
Amanida de kiwi, tomata, formatge de cabra i nous
Aquesta recepta combina el gust del tomàquet i el del kiwi d’una manera sorprenent i deliciosa.
Ingredients:
- 4 tomàquets
- 4 kiwis
- 1 paquet de formatge de cabra
- ¼ tassa de nous picades
Per a la vinagreta:
- ½ cullerada de mostassa Dijon
- 3 cullerades de vinagre balsàmic
- Sal
- 1 tassa d’oli de girasol o oliva (que no sigui verge extra)
- Suc d’1 llimona
- 1 cullerada de sucre morè
- Pebre
Preparació:
- Barreja la mostassa, el vinagre i la sal. Afegeix-hi l’oli i ves batent fins que emulsioni. Afegeix-hi també el suc de llimona, el sucre i finalment salpebra al gust.
- Pela els tomàquets i els kiwis i talla’ls en rodanxes.
- Talla també el formatge en rodanxes i les nous a trossos.
- Fes torres de tomàquet, kiwi i formatge i assegura-les amb un escuradents si cal.
- Escampa-hi les nous i la vinagreta per sobre.
Carxofes amb beixamel de coliflor
Les carxofes són les reines del gener i amb aquesta recepta segur que a tu també t’enamoraran. Porten una beixamel vegana de coliflor, però també es pot fer amb formatge si ho prefereixes.
Ingredients:
- 6 carxofes
- 150 g de xampinyó portobello
- ½ porro
- Herbes com la farigola, l’orenga o el romaní
- Julivert o llimona
Per a la beixamel:
- ½ coliflor petita
- 100 ml de llet d’arròs
- 2 c/p de llevat nutricional o formatge ratllat (opcional)
- 1 c/p d’oli d’oliva verge extra
- Nou moscada
- Sal
Preparació:
- Treu les fulles exteriors de les carxofes i talla’ls-hi la tija i la punta.
- Posa les carxofes a l’olla ràpida i tapa-les amb aigua amb llimona o julivert. Condimenta i cuina durant 6 minuts a partir que pugi la vàlvula de seguretat (20 minuts utilitzant una olla normal). Després, quan s’hagi refredat l’olla, treu les carxofes i posa-les en un plat amb paper absorbent.
- Pica els xampinyons i el porro fins que quedin ben fins. Salteja els xampinyons sense oli fins que comencin a daurar-se. Llavors sí, ja pots ficar-hi l’oli i el porro. Cuina durant 5 minuts amb herbes aromàtiques i salpebra.
- Talla la coliflor en arbrets i posa’ls en una cassola coberts d’aigua fins a la meitat. Cuina fins que s’estovin (8-10’) i tritura la coliflor amb la resta d’ingredients per a la beixamel. Afegeix-hi sal i nou moscada.
- Treu la part central de les carxofes amb una cullereta, emplena-les amb els xampinyons i cobreix amb la beixamel. Escampa-hi una mica de pa ratllat per sobre, posa-les al forn 30 minuts i encén el gratinador els últims 5.
Esperem que gaudeixis tant del mes de gener com dels seus productes!
També et pot interessar:
https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/verdures/fem-una-bona-calcotada/