Cuinem amb productes de temporada: desembre
El desembre és el gran mes de la col verda, la pinya, els cítrics, les herbes aromàtiques i les nous. Avui et proposem unes receptes amb productes de temporada, delicioses i fàcils per treure’n el màxim profit!
Trinxat de la Cerdanya
El trinxat de la Cerdanya és un plat tradicional que es menja durant els mesos més freds i s’elabora amb les millors cols d’hivern. La recepta que ens porta la Dolors Mateu sempre queda bé!
Ingredients:
- 1 col d’hivern
- 1 kg de patates
- 5 trossos de cansalada ibèrica
- 1 botifarra negra
- 4 grans d’all
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre
Preparació:
- Pela les patates i talla-les a daus mitjans.
- Renta la col per eliminar qualsevol rastre de sorra i trosseja-la.
- Posa a bullir la patata en una olla amb aigua abundant i deixa-la uns 20-30 minuts.
- Un cop les patates comencin a estar toves, afegeix la col i cou uns 10-15 minuts més a foc mitjà.
- Cola i reserva.
- Talla les tires de cansalada i fregeix-les a una paella amb un rajolí d’oli d’oliva. Deixa-les a foc mitjà fins que estiguin ben torrades. Retira-les de la paella.
- A la mateixa paella afegeix els grans d’all pelats i laminats amb un rajolí d’oli. Retira’ls.
- Afegeix la col i la patata i ves-ho trinxat amb ajuda d’una espàtula.
- Cuina durant uns 10 minuts. Dona la volta i cou com si fos una truita de patates.
- Treu el trinxat del foc. Opcionalment, pots tallar uns trossos de botifarra negra i aixafar-la amb la barreja que hem preparat. Si no vols barrejar la col i la patata amb la botifarra també la pots servir a rodanxes per sobre sense triturar-la.
- Emplata i posa els alls i la cansalada per sobre del trinxat.
Llobarro en escabetx i cítrics
Els cítrics queden fantàstics en escabetxos, hi donen un toc boníssim com en el cas d’aquest llobarro. Apunta la recepta de l’Alba Barbero i quedaràs de 10!
Ingredients:
- 4 lloms de llobarro
- 50 ml de vinagre de poma
- 2 cebes tendres
- 1 c/p de pebre negre en gra
- 2 taronges
- 2 llimones
- 100 g de gerds
- 100 g de nabius
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
- Pebre
- Aigua
Preparació:
- Treu la pell a les taronges i les llimones, talla-les a tires i escalda-les uns segons. Retira-les i posa-les en aigua freda.
- Sofregeix en una mica d’oli dues cebes tendres tallades en anelles, afegeix el vinagre de poma, el suc de les llimones i el de les taronges.
- Incorpora-hi els grans de pebre el llorer i les pells dels cítrics i deixa bullir uns minuts.
- Posa-hi els lloms de llobarros salpebrats, cobreix amb aigua i cuina-ho a foc baix durant 5 minuts.
- Quan faltin 2 minuts de cocció, incorpora-hi els nabius i els gerds.
Bombons de xocolata i nous
Si vols que a casa et facin l’onada aquest Nadal, pren nota d’aquest senzill dolç ideal per acompanyar el cafè: bombons de xocolata amb les nous d’Aitona d’en Josep Calzada!
Ingredients:
- Xocolata negra
- Nous
Preparació:
- Fon la xocolata.
- Reparteix-la en forma de cercles en un paper de forn.
- Posa les nous al damunt.
- Reserva a la nevera fins al moment de servir.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes amb productes de temporada!
I si t’animes a fer aquestes receptes, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
També et pot interessar aquesta recepta de cuixa de xai al forn.