Cuinem amb productes de temporada: agost
Quan la calor de l’agost sembla insuportable, l’estiu ens ofereix aquestes delicioses fruites i verdures per cuidar-nos: síndria, meló, fruita de pinyol, carbassa, pastanaga, pera ercolina… I també patata, tomàquet, carabassó, cogombre i pebrot roig, que seran els protagonistes de les receptes d’avui!
PASTÍS DE PATATA
Aquesta proposta de la Mireia Casamada és ideal per un sopar a la fresca amb amics.
INGREDIENTS:
- 4 patates petites
- 2 tomàquets madurs, pelats
- 1 llauna de tonyina
- 15 g de mantega
- 2 c/s de crema de llet
- 1 c/s de sucre
- 5 c/s de maionesa
- Sal
- Pebre
- 2 c/s d’oli d’oliva
PREPARACIÓ:
- Renta les patates i fica-les a una olla cobertes d’aigua per coure-les durant 40 minuts aproximadament, a foc fort.
- Un cop fredes, pela-les i passa-les pel passapuré. Si no en tens, les pots aixafar al morter o bé trinxar-les amb una forquilla, però no et recomanem que facis servir una batedora elèctrica.
- Posa el puré de patates en una cassola amb la mantega i la crema de llet, sal i pebre al gust. Escalfa’l a foc suau fins que la mantega s’hagi fos i els ingredients s’hagin barrejat bé. Deixa-ho refredar.
- En una altra cassola, escalfa una cullerada d’oli a foc suau i tira-hi els tomàquets pelats. Salpebra al gust i posa-hi el sucre (d’aquesta manera marxarà l’acidesa del tomàquet).
- Deixa’ls coure durant 10-15 minuts o bé fins que estiguin cuits. Ho notaràs perquè l’aigua s’haurà evaporat. Remena de tant en tant i pica els tomàquets.
- Afegeix-hi la tonyina esmicolada. Ho cous tot junt uns 3 minuts més i pares el foc.
- Un cop la salsa estigui freda, incorpora-hi 2 cullerades de maionesa i barreja.
- Per muntar el pastís, posa el paper de cuina sobre el marbre i escampa-hi l’oli. A sobre, hi poses el puré de patates. Ho estens fent un rectangle de 25 cm per 20 cm aproximadament.
- A sobre, estén la salsa de tomàquet amb la tonyina.
- Amb l’ajuda del paper de cuina, enrotlla’l fins a tancar-lo.
- Ho refredes a la nevera durant 30-60 minuts. D’aquesta manera serà molt més fàcil desemmotllar-lo.
- A la safata de servir, posa el rotllo de patata i, amb molt de compte, treu el paper.
- Decora’l amb la resta de maionesa, les tires de pebrot escalivat i les olives.
- Acompanya-ho amb unes fulles d’amanida condimentades.
GALETTE DE TOMÀQUET, FORMATGE DE CABRA I FARIGOLA
Els tomàquets ara estan al seu millor moment: celebra-ho amb aquesta galette de l’Inés de Domingo Juan.
INGREDIENTS:
Per a la galette:
- 400 g de farina
- 200 g de mantega freda
- 95 g d’aigua freda
- Sal
Per al farciment:
- 2 tomàquets grossos
- 5 tomàquets cirerol grocs
- 300 g de formatge de cabra
- Farigola
- Vinagre de Mòdena
- Oli d’oliva verge
- Sal
- Pebre
- 1 ou
PREPARACIÓ:
- En un bol, tamisa la farina i barreja-la amb una culleradeta de sal. A continuació incorpora-hi la mantega tallada a daus i barreja-ho mentre vas fregant-la amb la farina fins a obtenir la consistència de molles.
- Afegeix l’aigua a poc a poc. Incorpora-la amb els dits intentant manipular poc la massa.
- Quan quedi una massa compacta, embolica-la amb paper de film i posa-la una hora a la nevera.
- Una vegada ben freda, estira-la amb l’ajuda d’un corró i dona-li forma rodona (no cal que quedi perfecta). Posa-la sobre una safata amb paper de forn.
- Esmicola el formatge de cabra per sobre de la massa, deixant un espai lliure per les vores.
- Posa els tomàquets tallats a rodelles per sobre del formatge. Salpebra, posa-hi oli, una mica de vinagre de Mòdena i farigola.
- Amb l’ajuda del paper de forn, doblega les vores fins que tot el perímetre quedi tancat.
- Pinta amb l’ou batut i enforna uns 45 minuts a 180°.
CEVICHE VEGETAL
T’agradaria tastar el ceviche però no ets gaire fan del peix? Doncs sàpigues que amb aquesta recepta de Mi Dieta Vegana també pots fer-ne un la mar de bo utilitzant hortalisses de temporada.
INGREDIENTS:
- 1 carabassó gran tallat molt prim
- 1 cogombre tallat prim
- 1 tomàquet gran, tallat a daus
- 1 cogombre, pelat i tallat a daus
- 1 pebrot vermell, tallat a daus
- 1 ceba vermella, picada finament
- 1/4 de tassa de coriandre fresc picat
- 1 jalapeño o bitxo en escames
- 4-5 xampinyons frescos, tallats a rodanxes fines
- El suc de 2 llimes
- 2 cullerades d’oli d’oliva
- Sal i pebre al gust
PREPARACIÓ:
- En un bol gran, combina els daus de carabassó, tomàquet, cogombre, pebrot vermell, ceba vermella i els xampinyons.
- Afegeix el coriandre picat i el jalapeño, si n’utilitzes.
- Esprem el suc de llima sobre els ingredients del bol.
- Afegeix l’oli d’oliva i barreja bé tots els ingredients fins que estiguin ben combinats.
- Tasta la barreja i ajusta amb sal i pebre segons la teva preferència.
- Molt important: cobreix el bol i deixa-ho reposar a la nevera durant 30 minuts perquè els gustos es barregin.
- Serveix el ceviche vegetal amb carabassó i xampinyons acompanyat de blat de moro, que li dona un toc cruixent.
T’hem fet venir gana? Trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
I si vols més receptes per gaudir de l’agost, aquestes són les que et vam recomanar l’any passat.