Mussaca
Dificultat: mitjana
Temps de preparació: 20 min
Temps de cocció: 30 min
Plat compatible amb dieta vegetariana, sense ou, baixa en sucre, baixa en colesterol
Informació nutricional: Kcal totals del plat: 403, hidrats: 133 (33%), proteïnes: 21 (5%), greixos: 249 (62%)
Ingredients (per a 1-2 racions)
1 albergínia
60 g de patates semicuites tallades a rodanxes
oli d’oliva i sal
1 ceba picada
Per fer la salsa de tomàquet
1 tomàquet madur gran
1 culleradeta d’orenga
½ cullerada de canyella en pols
pebre negre i oli d’oliva
Per a la beixamel aromatitzada:
50 ml de llet
10 g de farina
5 g de mantega
10 g de formatge ratllat
1 fulla de llorer
2 grans de pebre negre
1 branqueta de farigola
pebre negre
Preparació
- Renteu l’albergínia i partiu-la a rodanxes; col·loqueu les rodanxes dins un safata i tireu-hi sal. Deixeu-ho uns minuts. Renteu-ho amb aigua i assequeu-ho amb paper de cuina.
- Poseu oli en una paella i fregiu-hi les rodanxes de l’albergínia fins a daurar-les. Reserveu-ho.
- Prepareu la salsa de tomàquet: escalfeu oli en una cassola, afegiu-hi la ceba picada, poseu-hi el tomàquet tallat a rodanxes (sense pell ni llavors), l’orenga, la canyella i el pebre. Espereu que comenci a bullir i reduïu el foc. Tapeu-ho i deixeu-ho coure 15 min.
- Feu bullir la llet amb la infusió de pebre, farigola i llorer. Quan arrenqui el bull, apagueu el foc i deixeu-ho 10 minuts en repòs.
- Per fer la beixamel: foneu la mantega dins un cassó, afegiu-hi la farina i remeneu-ho; afegiu-hi la llet aromatitzada colada i escalfeu-ho fins que bulli sense deixar de remenar.
- En una safata de forn, poseu-hi un sostre de patata, un d’albergínia i un de salsa de tomàquet. Podeu fer més d’un sostre repetint les capes. A dalt de tot, afegiu-hi la beixamel i poseu-hi el formatge rallat.
- Gratineu-ho al forn fins a torrar el formatge. Serviu-ho calent.
Comentaris
Un plat clàssic de la cuina grega que hi dóna nom, amb ingredients bàsics de la dieta mediterrània, ple de sabors i aromes. La beixamel aromatitzada es pot utilitzar en altres receptes.