El nostre blog

Publicado el dia

Bacallà amb panses i pinyons

Si és divendres de Quaresma, toca menjar bacallà! Avui et portem una recepta d’allò més tradicional, de les de sucar pa: bacallà amb panses i pinyons.

El bacallà és una de les joies culinàries de Catalunya. Tot i que no és un peix autòcton, s’ha convertit en un dels ingredients més estimats des de sempre a la cuina catalana. El seu sabor únic i la seva versatilitat fan que sigui perfecte per a una gran varietat de plats tradicionals com els bunyols de bacallà, el bacallà amb samfaina, el bacallà a la manresana, l’esqueixada, la brandada o el bacallà a la llauna.

Va arribar a Catalunya a través dels viatges de pescadors catalans a terres llunyanes com Canadà. La seva durabilitat i la seva capacitat de ser conservat amb sal el van convertir en un aliment indispensable de l’època, però també porta una càrrega simbòlica important: la seva relació amb la Quaresma i la seva natura “congelada en el temps” esdevenen una metàfora de la penitència i la devoció cristiana. La seva presència a la taula és un record constant de la disciplina espiritual.

Avui dia, la tradició de menjar bacallà els divendres de Quaresma continua molt present en moltes cases, per això la versió que et portem avui t’ajudarà a ampliar el teu receptari i segur que agradarà molt als teus comensals.

No dubtis a preparar-lo i a explicar-nos com t’ha quedat!

 

Ingredients:

  • 2 talls de bacallà
  • 1 ceba petita
  • 2 tomàquets petits
  • 2 ous durs
  • 1 fulla de llorer
  • 1 c/p de sucre
  • 20 panses
  • 2 c/p de pinyons
  • 50 ml d’oli
  • 2 c/s de farina

Preparació:

  1. Daura els pinyons en l’oli i retira’ls.
  2. Enfarina el bacallà i fregeix-lo.
  3. Sofregeix la ceba tallada a juliana fins que quedi transparent. Salpebra.
  4. Incorpora els tomàquets ratllats i la fulla de llorer.
  5. Afegeix les panses i el sucre, cou tapat a foc lent uns 10 minuts.
  6. Posa el bacallà, l’ou dur tallat per la meitat i els pinyons.
  7. Remena amb suavitat i deixa coure el conjunt uns 5 minuts.

​Esperem que gaudeixis d’aquesta recepta de bacallà amb panses i pinyons!
I si t’animes a fer aquesta recepta, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.

També et pot interessar aquest article per aprendre a cuinar aquests deliciosos bunyols de bacallà.