3 receptes de crema catalana per Sant Josep!
En una setmana i escaig és Sant Josep i com mana la tradició, toca menjar crema catalana! Avui te’n presentem tres versions: la més tradicional, una de salada molt original i una amb un toc de torró que t’encantarà. Amb quina et quedes?
Crema catalana tradicional
Recepta extreta de javirecetas
Diu la llegenda que la seva invenció va ser, com moltes altres postres, a causa d’un error, quan en un convent unes monges van voler fer un flam per a un bisbe que les anava a visitar i com sol ocórrer en aquestes ocasions, no els va quedar ben quallat. Així es diu que van néixer les postres més famoses de Catalunya!
Ingredients:
- 1 l de llet sencera
- 6 rovells d’ous grans (ous L)
- 100 g de sucre per a la crema catalana
- Una mica més de sucre per a caramel·litzar per damunt
- 40 grams de farina de blat de moro
- La pell de mitja llimona
- Una branca de canyella petita
Preparació:
- Posa en un cassó 1 litre de llet sencera amb el sucre, la pell de mitja llimona i una branqueta de canyella.
- Porta’l al foc fins que gairebé bulli la llet. Aparta el cassó del foc, tapa’l i deixa que infusioni durant un mínim de 30 minuts.
- Passat aquest temps posa en un bol 6 rovells d’ou, afegeix després 40 de farina de blat de moro i barreja fins que s’integri.
- Cola la llet infusionada sobre dels ous. Barreja suaument fins que estigui tot ben integrat.
- Posa-ho en una olla i deixa a foc mitjà sense parar de remenar amb una cullera de fusta o una espàtula de silicona.
- Quan la crema catalana hagi espessit aparta-la immediatament del foc.
- Reparteix la crema en 6 cassoletes petites i deixa que es refredin abans de cobrir-les amb paper film i posar-les a la nevera durant un mínim de 4 hores.
- Quan estiguin ben quallades, posa-hi una mica de sucre per damunt abans de servir i amb l’ajuda d’un bufador caramel·litza el sucre perquè es formi una capa cruixent i fina de caramel.
Crema catalana de foie
Recepta extreta de lesreceptesdelmiquel
Saps el que és un trompe-l’oeil? És com un parany o il·lusió amb què s’enganya a algú fent-li veure el que no és. Just com aquest aperitiu! Sorprendreu els de casa presentant una crema catalana en versió salada.
Ingredients:
- 100 ml de nata líquida
- 100 g de foie fresc
- 2 ous petits
- 1/2 branca de canyella
- 1 /2 beina de vainilla
- 1 polsim de sal
- 1 c/p de sucre
- 1 poma golden
Preparació:
- En un cassó escalfa la nata amb la canyella i la vainilla i deixa infusionar fins que es refredi.
- Tamisa el foie esmicolat amb un colador ajudant-te d’una cullera.
- Pela i talla la poma a daus petits, posa-la dins d’un bol, tapa-la amb paper film, fes un forat amb un escuradents perquè s’escapi el vapor i posa-la 1 minut al microones. Després ves-la posant en tandes de segons fins que la poma quedi tova però sencera.
- Reparteix alguns daus de poma en cada cassoleta on serviràs la crema.
- Quan la nata estigui freda, retira la canyella i la vainilla i afegeix el foie tamisat.
- Afegeix els ous batuts, la sal i el sucre.
- Tritura-ho tot amb l’ajuda d’una batedora perquè no quedin grumolls i passa la mescla per un colador.
- Reparteix la barreja per les cassoletes i cou-les al bany maria al forn uns 40 minuts a 120º.
- Deixa-les refredar a temperatura ambient i després posa-les a la nevera un mínim de 4 hores.
- Al moment de servir-les, reparteix sucre i crema-les amb un bufador per tal que caramel·litzi.
Crema catalana de torró
Recepta extreta de dulcesbocadoss
Per acabar aquest recull de cremes catalanes, te’n portem una de ben original: de torró. Busca pel rebost, que segur que et va sobrar alguna barra de Xixona i ara és el moment ideal per aprofitar-la!
Ingredients:
800 ml de llet
5 ous
50 g de farina de blat de moro
75 g de sucre
300 g de torró de Xixona
2-3 cullerades de sucre per caramel·litzar
Preparació:
En un bol posa els ous amb el sucre i la farina de blat de moro. Barreja fins a incorporar bé.
Posa en un cassó la llet i escalfa-la fins al punt d’ebullició.
Afegeix 275 g de torró trossejat (reserva la resta per decorar) i tornar a bullir.
Retira del foc i tritura-ho ben fi.
Aboca aquesta barreja en forma de fil sobre els ous sense deixar de remenar.
Torna a posar-ho tot al cassó i cou la crema a foc suau sense parar de remenar fins que espesseixi.
Reparteix en els gotets i reserva a la nevera.
A l’hora de servir, posa-hi sucre per damunt i amb ajuda d’un cremador o un bufador de cuina, crema-ho.
Decora amb una mica de torró esmicolat.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de crema catalana!
També et poden interessar aquestes receptes de postres tradicionals catalans.