2014: més de 163 mil quilos d’aliments donats a entitats socials
Des de la seva fundació, Plusfresc va començar un model de negoci solidari. De res servia tenir botigues si no les arrelaven a un territori del qual n’estem tan orgullosos, Lleida; si no s’afavoria el productor local i si no es contribuïa a millorar l’entorn social que ens envoltava i s’ajudava a les entitats socials.
I així ha estat des del primer dia també en la lluita contra el malbaratament alimentari: Plusfresc va ser un dels establiments pioners en la donació d’aliments en bon estat a les entitats socials. Avui us podem anunciar amb alegria i orgull que l’any passat, la xifra de donació d’aliments ha superat els 163.000 quilos!
On van?
Plusfresc ja fa temps que col·labora estretament amb diverses associacions. Algunes són Creu Roja, Arrels, la Fundació Rosa Oriol i el Banc d’Aliments, i aquesta col·laboració es fa de forma habitual. A més, (des de fa anys participem en els recaptes solidaris d’aquesta darrera entitat, el Banc d’Aliments. Gràcies a la solidaritat de tots vosaltres i a l’ajuda dels voluntaris, vam aconseguir reunir un total de 102.720 quilos, entre les recollides de primavera i el Gran Recapte de Desembre. Però com dèiem, habitualment Plusfresc dóna directament al Banc d’Aliments aliments que no considerem comercialitzables però que estan en bon estat. En total l’any passat aquesta xifra va arribar als 27.773 quilos d’aliments per al Banc dels Aliments i 32.607 quilos lliurats a altres entitats socials.
De quins aliments estem parlant?
Productes refrigerats i envasats amb una data de caducitat pròxima; fruites i verdures que tenen algun defecte o han perdut frescor; aliments conservats en envasos que pateixen algun desperfecte; pa del dia anterior i safates de carn que es troben en el límit de la seva caducitat però conserven el seu bon estat… com veieu són molts els aliments que poden ser donats, i entre ells destaca de forma pionera la donació de peix fresc, que aquest any ha arribat als 36.000 quilos. “Donat que els diumenges la llotja està tancada, dilluns els supermercats Plusfresc no venem peix. Així, un cop tanquem portes al públic dissabte, les nostres peixateries congelen tot el peix sobrant i el deixen preparat perquè les entitats socials el vinguin a buscar al començament de setmana, havent-lo mantingut amb la mateixa qualitat”, ens diu Rafel Oncins, director de RSE a Plusfresc.
Altres col·lectius
A més de la població general, també s’han dut a terme accions dirigides a protegir l’entorn proper: estem parlant de col·laboracions amb nombrosos recaptes de menjar per a protectores d’animals, amb les quals s’ha recollit un total de 3.871,5 quilos d’aliments.
També cal destacar el donatiu de 650 euros a la campanya Aliança humanitària per l’alimentació infantil de la Creu Roja, que té com a finalitat garantir l’accés dels més petits a una alimentació sana, completa i equilibrada.
En un món on el malbaratament alimentari sembla un problema creixent, des de Plusfresc us animem a treballar conjuntament per evitar al màxim aquesta pràctica tan injusta i perjudicial per la nostra societat. Entre tots ho aconseguirem!