TORNADA A L’ESCOLA, COM ADEQUAR DE NOU L’ALIMENTACIÓ?
L’Antonieta Barahona, metgessa especialista en nutrició, et porta uns consells molt interessants per afrontar el repte d’alimentar els més menuts de la casa després de la tornada a l’escola:
L’estiu 2016 ja està tocant al seu fi, i s’ha de tornar a establir l’ordre. Arribat setembre s’ha de modificar la rutina, ja que durant l’estiu no només han canviat els horaris i les hores de lleure dels infants sinó que també l’alimentació s’ha vist alterada. Després d’uns mesos en els quals hem permès modificar “potser de manera inconscient o perquè ens relaxem” la pauta alimentaria dels petits de casa, ara toca recuperar i/o instaurar una bona pauta alimentària.
Esmorzar
Ja sigui per desconeixement, falta de temps o perquè els petits ens diuen “no tinc gana” no val marxar a l’escola sense haver menjat res. És molt important i recomanable que s’esmorzi a casa. Que es faci aquest àpat ajudarà a l’infant a obtenir energia per rendir a l’escola, entre altres beneficis. Cal recordar doncs que un esmorzar complet ha d’estar format per làctics, farinacis i fruita.
Mig matí a l’escola
L’esmorzar es pot repartir en dues ingestes, una primera i més important a casa i una altra a mig matí, a l’hora de l’esbarjo. Aquest àpat ha de ser complementari al que s’hagi fet a casa. Una bona opció és menjar fruita de temporada o un entrepà petit.
Dinar
Tant si es dina a casa com al menjador escolar, és recomanable que a l’àpat hi hagi: farinacis, verdures, aliments proteics, fruita i oli d’oliva. Un altre aspecte important a tenir present serà la beguda, l’aigua n’ha de ser l’única opció. I pel que fa a les racions hauran d’anar d’acord amb les necessitats individuals de l’infant pròpies de l’edat.
Berenar
Coincidint amb l’hora de sortida de l’escola i en alguns casos amb l’inici de les activitats extraescolars, es pot aprofitar per fer un petit àpat que complementi les racions alimentàries aportades per la resta d’àpats i mantenir la gana a ratlla fins a l’hora de sopar. Una bona opció pot ser un entrepà, un làctic amb cereals, fruits secs o fruita fresca. En el cas que es practiqui regularment un esport s’hi ha de prestar especial atenció.
Sopar
En aquest àpat hi han d’estar presents els mateixos grups d’aliments que en el dinar però sempre tenint en compte el que s’ha menjat per dinar (a casa o escola) per equilibrar l’últim àpat del dia i afegir els grups d’aliments que no s’han pres.
Per finalitzar val a dir que l’entorn familiar i els adults tenim un paper fonamental en el procés d’aprenentatge i d’interiorització dels hàbits alimentaris dels petits. La clau és oferir una alimentació saludable i donar bon exemple.