Què pots fer amb l’oli de cuina usat?
Llençar l’oli per la pica és una de les pitjors opcions que pots triar, perquè contamina l’aigua i pot acabar embussant les canonades. Però no et preocupis! Hi ha moltes coses que pots fer per aprofitar-lo o desfer-te’n de manera responsable.
Fregir aliments similars
Si l’oli és de bona qualitat (oli d’oliva verge), es pot tornar a fer servir 2 o 3 vegades. Filtra’l bé i guarda’l en un recipient tancat, a un lloc fresc i lluny de la llum solar per evitar que es deteriori. Això sí, si ha superat els 175 ºC o l’has vist fumejar no l’utilitzis, ja que pot ser nociu per a la salut!
Reciclar-lo
Quan acabis de cuinar, espera que es refredi i aboca’l en un pot o ampolla reutilitzable. Un cop ple, porta’l a un punt de reciclatge específic o a contenidors d’oli com els que trobaràs a molts dels nostres supermercats. D’aquesta manera, es podrà utilitzar per fabricar biodièsel.
Aprofitar-lo a casa
Sabies que amb oli usat pots fer sabó artesanal? És més fàcil del que sembla! També en pots fer espelmes, utilitzar-lo per lubricar xarneres de portes o cadenes de bicicletes, fer-lo servir per protegir mobles i fabricar cremes hidratants.
Si tens jardí, pots barrejar unes gotes d’oli usat amb aigua i sabó per fer un repel·lent d’insectes natural. Això sí, evita fer-lo servir directament a la terra, perquè pot fer malbé les plantes.
Com veus, l’oli usat té molt potencial. Amb una mica d’imaginació, pots donar-li una segona vida i ajudar el medi ambient. I recorda, el millor truc és partir d’un oli de molt bona qualitat, com el que trobaràs a Plusfresc!
Vols més consells per protegir el medi ambient? Aquí en trobaràs 10!