El nostre blog

Publicado el dia

Per què celebrem la Castanyada?

Des de ben petits, la Castanyada ha estat present en les nostres vides durant el final de l’octubre. Es celebra amb la família, a l’escola, amb els amics… però d’on ve aquesta tradició tan arrelada a la nostra terra?

Té els seus inicis en una antiga festa ritual funerària on es pregava pels difunts i se’ls feien ofrenes. Tota la família es reunia per fer un àpat en honor als familiars que els havien deixat. Al llarg dels anys, aquesta reunió tradicional ha acabat sent la Castanyada que celebrem en els nostres dies.

chestnuts-fall-brown-raindrops

D’on ve la tradició de menjar castanyes?

La tradició de menjar castanyes, present a tot Catalunya, prové de fa molts anys. Com ja saps, el dia de Tots Sants és el moment de pregar pels difunts. Antigament, els campanars de les esglésies no paraven de sonar per avisar de l’arribada del dia. Fer sonar les grans campanes era una tasca tan dura, que els campaners havien de carregar energies. Ho feien amb castanyes, el fruit que més abundava en aquella època de l’any. Les solien acompanyar amb vi dolç per fer-les baixar i fer passar el fred.

Amb els anys, la figura de la castanyera s’ha convertit en un mite de la festivitat. La representem com una dona anciana, humil, amb un mocador al cap i davant d’un torrador de castanyes. Aquesta imatge ens arriba de les senyores que venien les castanyes anys enrere. Solien servir vuit castanyes en una paperina de paper i animaven a la compra tot cridant: “Calentes i grosses, qui en vol, ara que fumen?”.

pexels-photo-219737

Festes i fires arreu de Catalunya

Arreu de Catalunya, trobem diferents actes, fires i mercats on celebrar la Castanyada, amb productes de temporada i tradicions típiques d’aquestes dates. Te n’hem volgut seleccionar alguns però de ben segur que tu en coneixes d’altres. Fes-nos arribar les teves propostes al post que trobaràs al nostre Facebook!

Del 28 d’octubre al 5 de novembre: Festa de Tardor i Fira Medieval a Sant Esteve de Palautordera.

Del 29 d’octubre a l’1 de novembre: Fira de les Ànimes a Puigcerdà.

1 de novembre: Fira de les Bruixes a Sant Feliu Sasserra.

30 d’octubre: Passatge del terror a Guissona.

31 d’octubre: Zombie Survival a Tremp.

31 d’octubre: Ball de les Bruixes a Viladrau.

Què celebren a altres indrets per aquestes dates?

Són molt diverses les celebracions associades al dia dels difunts o a l’arribada de la tardor. A Occitània també celebren la “castanhada” per donar la benvinguda a la tardor. Als països anglosaxons és tradició el halloween, i el Magosto es celebra a les terres asturianes, lleoneses o gallegues. Tampoc hem d’oblidar el popular “Día de los Muertos” de Mèxic. Et convidem a conèixer els orígens comuns d’aquestes festes clicant aquí.

Fins aquí el pessic d’avui sobre la Castanyada, una festa molt nostra que esperem mantenir durant molts i molts anys. Bona Castanyada!