No llencis res! Apunta’t a la cuina d’aprofitament
Sabies que el menjar que es llença a les escombraries contribueix a l’escalfament global? Com més residus generem, més costa gestionar-los, tant econòmicament com pel medi ambient. A més, s’hauran gastat uns recursos molt valuosos per produir aquests aliments que després aniran a la brossa.
És per això que cada vegada més gent s’apunta a la cuina d’aprofitament. Es tracta d’una filosofia que s’aplica al nostre dia a dia mentre elaborem els àpats i que consisteix en crear nous usos tant de les parts dels aliments que normalment no utilitzem com de les restes dels plats cuinats o de fruites i verdures que ja no tenen un aspecte òptim.
Amb aquests senzills trucs, podràs aprofitar més menjar i, així, posar el teu gra de sorra contra l’escalfament global. És una de les millors maneres de ser sostenibles!
No llencis ingredients!
- Verdures: les restes que et quedin a la nevera després de preparar algun plat són perfectes per fer un bon sofregit o alguna salsa per fer pasta.
- Peix: et sobren peces de marisc o trossos de peix? Fes un caldo boníssim i prepara una fideuà, per exemple.
- Carn: fes daus d’aquell pit de pollastre a l’ast que va sobrar el diumenge i posa’ls a una amanida.
- Fruita: comencen a estar massa madures pomes, peres, maduixes o qualsevol altra peça de fruita? Fes melmelada casolana, que és boníssima i es conserva molt temps! També pots fer macedònia amb suc de taronja, si encara tenen bona textura!
Reaprofita els aliments cuinats
- Peix: fes pastissos de peix, ensaladilles o canapès freds.
- Carn: fes com la tradició indica! Utilitza les restes de carn i pollastre per fer croquetes i canelons. Si vols ser més original, pots utilitzar-ho per preparar entrepans!
- Arròs: és dels aliments més versàtils. Pots utilitzar-lo per amanides, per farcir pebrots, fregir-lo i fer plats orientals o, fins i tot, preparar hamburgueses vegetarianes.
I abans de llançar a la brossa?
- Pinyols: has pensat en tenir el teu hort casolà?
- Pells: la pell d’algunes verdures pot ser un bon aperitiu si la poses al forn fins que quedi cruixent.
- Restes orgàniques: si tens plantes a casa, pots utilitzar part del que llençaries a la brossa orgànica com a adob.