El nostre blog

Publicado el dia

El tió i altres tradicions de Nadal curioses

Aquest cap de setmana, les nostres llars s’ompliran de família, de regals, de bons àpats i de les nostres tradicions més màgiques. A casa nostra, en tenim una de força curiosa: el tió, un tronc que caga regals! Repassem els seus orígens i descobrim altres celebracions d’arreu del món. T’apuntes al viatge?

Orígens del tió

El tió de Nadal prové d’una tradició d’origen rural basada en l’ús del tronc de la llar de foc, que escalfava la llar familiar durant els mesos d’hivern. Es diu que va iniciar-se com una ofrena als avantpassats, doncs es cremava el tronc i les cendres s’escampaven pel camp.

Aquesta tradició va anar evolucionant i és ara una festa infantil. Un cop el tió arriba a casa, se li ha de donar de menjar i tapar-lo amb una manta perquè no passi fred. El dia 24 o 25, depenent de les tradicions de la casa, els més petits de la família hi piquen amb un bastó mentre canten perquè cagui els regals.

Altres tradicions d’arreu del món que ens han cridat l’atenció

A Filipines celebren el festival dels fanalets gegants. Es celebra cada any el dissabte abans de la nit de Nadal a la ciutat de San Fernando. Hi participen 11 pobles i competeixen per veure qui fabrica el millor fanalet. Al principi, només feien mig metre de diàmetre però actualment poden arribar a mesurar sis metres! No us sembla espectacular?

A Suècia, des de 1966, també tenen una tradició ben peculiar. Al centre de la plaça del castell de Gävle, construeixen la cabra Yule de 13 metres d’alçada. Durant les festes, la gent que la visita intenta cremar-la. Ja fa 48 anys que ho proven i ho han aconseguit en 26 ocasions! Què passarà aquest any?

Coneixeu el Krampus? Mentre que Sant Nicolau premia als nens que s’han portat bé, el Krampus s’encarrega (segons la llegenda) d’emportar-se els nens que fan malifetes. A Àustria, joves disfressats d’aquest personatge espanten als nens fent sonar cadenes i campanes. Què terrorífic!

A Islàndia, durant les 13 nits abans de Nadal, els joves Yule visiten als nens per donar-los regals, si s’han portat bé, o patates podrides, si s’han portat malament. Per atraure a aquests éssers, els nens deixen les seves millors sabates a la finestra.

Aquesta tradició de Letònia ens ha semblat molt bonica i enginyosa. Després del sopar de la Nit de Nadal, tota la família agafa els regals que els hi pertoquen. Per obrir-los, hauràn de compondre un poema per cada regal rebut. Necessitaríem molta inspiració!

Fins aquí la nostra selecció. Quina tradició t’ha sorprès més? En coneixes alguna altra de curiosa? Comenta-ho al nostre post de les xarxes socials. Bon Nadal a tothom!