El nostre blog

Publicado el dia

A L’OCTUBRE ENS CUIDEM ELS ADULTS

Una vegada la rutina està novament instaurada, el temps de calor, vacances i lleure ja queda llunyà, els petits ja han tornat a l’escola i tot ha tornat a la normalitat, als adults ens toca revisar i posar-se a treballar en la pròpia alimentació.

Iniciem nova temporada, ja ha arribat la tardor, on les hores de llum minven i les temperatures comencen a baixar. Els aliments propis d’aquesta estació en el cas de les fruites, verdures i hortalisses, deixen de ser tan sucosos com els de l’estiu i s’omplen de vitamines, minerals i fitonutrients importantíssims per mantenir en optimes condicions el sistema immunològic.

La millor manera de tenir un estat de salut perfecte és tenir un estil de vida actiu, saludable i tenir cura del que es menja. Hi ha una sèrie d’aliments que no poden faltar en la nostra alimentació diària si volem estar sans. Parlem de les fruites, verdures, hortalisses: aquestes proporcionen múltiples micronutrients al cos i tenen a la vegada una funció reguladora. Un altre grup important són els cereals, els quals ens aportaran l’energia necessària per afrontar la jornada. Una bona pràctica és consumir-los integrals o de gra sencer. També cal donar protagonisme a les proteïnes d’origen vegetal com els llegums o fruits secs i a les d’origen animal com la carn, peix i ous, sempre alternant el consum entre carn blanca, carn vermella, peix blanc i peix blau. A més s’ha de destacar el consum de greixos saludables com l’oli d’oliva, tant per cuinar com per amanir.

A la tardor cal cuidar les defenses i anar preparant al cos per les temperatures que en uns mesos arribaran. Els nutrients que es convertiran en els nostres aliats seran les vitamines A, C, E, algunes del grup B i minerals com el ferro, zinc, coure i seleni. La majoria d’aquests nutrients ens els aportaran els aliments d’origen vegetal com les fruites cítriques, el raïm, el kiwi i la poma. Les verdures i hortalisses com la col, bròquil, les de fulla verda (bledes, espinacs…), les de color vermell i ataronjat (pastanaga, carabassa, tomàquet, pebrot…), però també en els aliments d’origen animal tot i que en menor proporció, carn, peix, ous, làctics fruits secs i llegums.

 

En definitiva cal introduir diàriament aliments de tots els grups darrerament esmentats perquè el nostre organisme estigui ple dels nutrients que en cada moment necessita i gaudir així d’una salut plena.