6 curiositats sobre la paella que potser no coneixies
De marisc, de verdures, negra, mixta… A qui no li agrada una bona paella? Segur que n’has menjat ben sovint, però coneixies totes aquestes curiositats sobre un dels plats més famosos de la gastronomia espanyola?
1. El 20 de setembre, celebrem el seu dia mundial
Qui tria els dies mundials? I per què escullen precisament aquella data? En el cas de la paella, va ser una iniciativa de l’Ajuntament de València i altres entitats valencianes que van decidir celebrar-lo el 20 de setembre perquè coincidia amb la sega de l’arròs.
2. La paella més grossa es va cuinar a Madrid el 2001
Feia 21 m 16 cm de diàmetre, pesava 23.000 quilos i hi van col·laborar 80 persones. El cuiner que dirigia l’operació, Antonio Galbis, va batre el Rècord Guinness que ell mateix havia establert el 1992.
3. L’original no portava marisc
Si t’imagines una paella, segur que ve carregada de gambes, oi? Doncs la paella valenciana original no en duia pas. Ni gambes, ni musclos, ni llagostins, ni cloïsses… En canvi, sí que hi podies trobar un ingredient bastant peculiar: rata de l’Albufera.
4. Prohibit remenar l’arròs!
Vols aconseguir una paella de 10? Deixa l’arròs en pau mentre es cou. Si el remenes, pots fer que agafi una textura enganxifosa, així que només reparteix-lo bé i apa!
5. La millor paella del món es tria a Sueca
El 15 de setembre s’ha celebrat el 63è Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, amb participants de 4 continents diferents. Aquest cop, el vencedor ha estat el Restaurant Miguel y Juani de l’Alcúdia (que ja havia guanyat anteriorment). El segon premi se l’ha endut el restaurant Atlantis de Santa Cruz de Tenerife i el tercer, el Socarrat, de Miramar (Buenos Aires).
6. Tradicionalment, no es feia servir plat
Inicialment, no se servia; es menjava directament de la paella: es col·locava al centre i tothom gaudia de la porció triangular que li tocava. I no es feia servir forquilla, sinó cullera de fusta! Aquest plat té un origen humil i els coberts de metall estaven reservats a classes més altes.
Ja tens ganes de retre-li el teu propi homenatge a la paella? Recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la web de compra.
I si tens ganes de menjar arròs, però et ve de gust alguna cosa radicalment diferent, no et perdis aquesta recepta per fer rotllets fregits!