El nostre blog

Publicado el dia

5 plantes aromàtiques per cultivar a casa

T’has plantejat alguna vegada cultivar les teves pròpies aromàtiques a casa? En el post d’avui, et convidem a fer-ho, és la millor manera de gaudir de la seva deliciosa aroma i a més a més de tenir-les sempre a mà per donar un toc de sabor i frescor als teus plats o per preparar reconfortants infusions.

1. Farigola

La farigola és coneguda popularment per les seves propietats curatives per tractar diferents símptomes i malalties; mentre que per a cuinar, aquesta herba és ideal per acompanyar qualsevol carn.

A casa podem combinar la farigola normal amb una altra varietat, la farigola llimonera, molt més brillant i amb un toc embriagador de llimona.

Com cuinar-la?
Sopa de farigola: un plat clàssic i contundent de la cuina tradicional catalana.

Com cuidar-la?
Necessita molta llum i creix bé en tota mena de sòls. A més, és bastant resistent a la sequera. És convenient no abonar amb fertilitzants rics en minerals o en nitrogen perquè disminueix la seva resistència a les gelades.

2. Romaní

És una herba molt fàcil de conrear i s’adapta a qualsevol mena de clima, a més posseeix una gran quantitat de propietats beneficioses per l’organisme; d’igual manera pot ser utilitzat per perfumar alguna habitació o com a repel·lent per a insectes. És una de les plantes més indispensables a la cuina.

Com cuinar-la?
Gelat de romaní: una manera molt original de gaudir de tot el seu aroma, et sorprendrà!

Com cuidar-la?
És una planta que necessita llum directa, pot adaptar-se a temperatures fredes i a les caloroses, però, realment, la temperatura adequada per al romaní és la que hi ha en climes temperats i càlids, com el Mediterrani.

3. Sàlvia

La sàlvia hauria de ser una planta aromàtica bàsica en tota casa, ja que, a més de regalar-nos la frescor pròpia de les plantes aromàtiques, també ens aporta la seva olor i la seva preciosa floració en diferents tonalitats. És realment decorativa!

Com cuinar-la?
Pasta amb mantega i sàlvia: una tradicional recepta italiana que t’enamorarà per la seva simplicitat i el seu espectacular aroma.

Com cuidar-la?
No és una planta exigent. Hem de regar-la durant l’estiu i mantenir-la compacta podant-la a la fi de la primavera. A la sàlvia no li agraden els hiverns humits, per tant, col·loca els tests a cobert i abona anualment amb un fertilitzant granulat.

4. Lavanda

El principal atribut d’aquesta planta és el seu embriagador aroma, a més que el seu bonic color violeta és perfecte per a decorar l’interior de la teva casa. La seva aplicació, sigui en te o en olis, té moltes propietats medicinals.

Com cuinar-la?
• Pannacotta de lavanda: unes postres molt originals amb l’embriagador aroma de la lavanda.

Com cuidar-la?
No és imprescindible que el substrat s’assequi per complet, però sí que s’eviti la humitat contínua d’aquest. D’aquesta manera, el correcte serà regar-la una vegada cada dues setmanes durant els mesos freds i una vegada per setmana en els mesos més càlids.

5. Menta

Una de les plantes aromàtiques més habituals i populars és la menta. La menta és una planta coneguda des de fa segles pel seu agradable i intensa olor, raó per la qual s’usa amb molts fins. Un d’ells és utilitzar-la per a donar-li sabor a diferents plats o per a infusions, però també té moltes propietats bones per a la salut i també s’utilitza en cosmètica.

Com cuinar-la?
Tzatziki: l’entrant a base de iogurt, cogombre i menta més famós de Grècia.

Com cuidar-la?
El cultiu de la menta és fàcil. Tingues-la en un racó assolellat o amb ombra parcial i rega-la bé, màximament quan el clima és sec i calorós. Treu algunes fulles de tant en tant per a estimular el creixement de nous brots.

Esperem que gaudeixis d’aquests trucs per cuidar les teves plantes aromàtiques!

També et poden interessar aquestes receptes per cuinar amb els més menuts de casa.