Consells per anar de pícnic
Ara a l’estiu ve molt de gust fer un pícnic per gaudir d’un bon àpat amb amics o família en un entorn agradable. Però les elevades temperatures i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària. Per això, per ajudar a garantir la seguretat dels aliments, és molt important mantenir la cadena del fred i respectar les normes d’higiene durant la preparació i la conservació del menjar.
No et perdis tots els consells que ens proposa l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària per fruir d’un bon àpat a l’aire lliure sense patir!
Com organitzar la nevera per al pícnic
- Conserva els aliments que requereixin fred en neveres amb bosses refrigerants o glaçons protegits perquè no regalimin aigua.
- Omple la nevera al darrer moment amb els aliments ben frescos, prèviament refrigerats. Recorda que els glaçons només serveixen per mantenir el fred i no pas per refredar els aliments.
- Un cop els glaçons s’han fos, l’aliment deixa de ser segur.
- Separa els productes crus dels productes cuits o els que estan llestos per al consum per evitar la contaminació encreuada.
- Aïlla en recipients hermètics la carn i el peix cru, i posa’ls al fons de la nevera per evitar que se’n desprenguin sucs que puguin contaminar la resta d’aliments.
Com transportar el menjar
- Durant el viatge posa la nevera en el lloc més fresc del vehicle. Si cal, connecta l’aire condicionat.
- Un cop estiguis a l’indret del pícnic, treu com més aviat millor la nevera del cotxe i deixa-la a l’ombra.
- No obris la nevera si no és necessari; cada cop que ho fas, perds fred de l’interior.
Quina aigua has d’utilitzar?
- Si hi ha una font, assegura’t que l’aigua sigui potable. No confonguis aigua neta amb aigua potable.
- Davant del dubte, val més portar-la de casa.
- Cal rentar-se les mans abans de començar a manipular els aliments. Quan no sigui possible, les tovalloletes humides són una bona opció.
Com preparar els aliments freds?
- Prepara les amanides variades a base de vegetals crus i pasta, formatge, embotits, etc., al darrer moment, mai a casa. Barrejar ingredients crus i cuits amb antelació i a temperatura ambient afavoreix la contaminació.
- Cuina la truita de patates amb suficient antelació per poder-la refredar. Qualla bé l’ou.
- Evita salses que duguin ou. Les salses comercials han rebut un tractament d’esterilització que en garanteixen la salubritat. Però un cop obert l’envàs, s’ha de consumir en un espai breu de temps ja que pot recontaminar-se.
- Renta bé els vegetals crus i la fruita a casa; és l’indret més higiènic per fer-ho.
- A l’estiu la fruita és més variada i gustosa. Aprofita-ho! No oblidis de pelar-la si no l’has rentada i assecada a casa.
- Conserva en fred fins al darrer moment les postres làctiques i les que estan fetes a base d’ou: cremes, flams, formatges tendres, nates, tiramisú, etc.
Esperem que et serveixin aquests consells per anar de pícnic!
També et poden interessar aquestes receptes de coca de recapte.